Elengedtük a túszejtőket, de a nyomukban vagyunk

Mali államfője a magyar-francia túsz, Serge Lazarevic szabadonengedésének egy kínos feltételéről is beszélt az rfi rádiónak. A négy túszejtőt ugyanis szabadonengedték Maliban, ahol korábban a sikertelen szökésük során megöltek egy börtönőrt!

Ha a túszejtők helyében lettem volna, akkor szívesebben maradtam volna a börtönben – hangsúlyozta Ibrahim Boubacar Keita az rfi-nek adott exkluzív interjújában. Mali államfője nem hagyott kétséget afelől, hogy a francia, a mali és a nigeri titkosszolgálat mindent megtesz azért, hogy a négy tuareg túszejtőt kézre kerítse vagy megölje! 2011 decemberében fogta el Serge Lazarevic-et és Philippe Verdont a négy tuareg dzsihád harcos, akik aztán gyorsan tovább adták a túszokat az AQIM-nak. Az Al Kaida észak-afrikai szervezete az egyik túszt, Philippe Verdont lenyakazta, mert így akart bosszút állni Franciaországon. Francia csapatok 2013 első felében kiszorították az iszlamista milíciákat Mali északi részéről.

Egy éve Párizsban kezdtük el szervezni Serge Lazarevic kiszabadítását Francois Hollande, francia elnökkel és Mamadou Issoufou nigeri államfővel – mesélte Mali elnöke. Végül a magyar származású francia túsz kiszabadult. Lazarevic úgy nyilatkozott, hogy érte váltságdíjat fizettek. Efelől a francia sajtónak is kevés kétsége van. Nagy-Britannia és az USA viszont elvből nem fizet váltságdíjat. Ennek most azért van jelentősége, mert Lazarevic volt az utolsó francia túsz Észak-Afrikában, de van még egy brit, egy svéd és egy holland fogoly az iszlamista milíciák fogságában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez