Amerika hálás Kínának Afrika szarván

Kínai hadihajók már több mint 5700 kínai és külföldi kereskedelmi hajót kísértek Szomália partjainak a közelében, ahol korábban mintegy 7 milliárd dolláros veszteséget okozott a kalózkodás. Hála a nemzetközi együttműködésnek, tavaly már csak 15 ilyen incidens történt – hangzott el egy washingtoni tanácskozáson, ahol kiemelték a kínai-amerikai együttműködést ezen a téren.

Dubajban egyeztettek nemrég azok a nagyhatalmak, melyek hadihajókat küldenek a Szomália körüli vizekre, hogy biztosítsák a nemzetközi hajóforgalmat. A szomáliai kalózok korábban 300-400 millió dolláros váltságdíjat szedtek be az elrabolt hajók és tengerészek után. Ennek már vége, miután a hadihajók elriasztják a tengeri rablókat a térségben.

Magában Szomáliában a helyzet továbbra is törékeny – mondták a washingtoni tanácskozáson, arra célozva, hogy az iszlamista Al Shabab nem hagyott fel a nyugatbarát kormányzat elleni támadásokkal. Kínai részéről büszkén közölték, hogy az elsők között nyitották meg újra a nagykövetséget Mogadishuban. A többi ország általában Kenyából küldi át a diplomatáit Szomáliába, ahol még a kormányzati negyedet sem sikerül mindig hatékonyan megvédeni a terroristák támadásaitól.

Kína az afrikai és közel-keleti térségben fontosnak tartja a nemzetközi együttműködést az al-Kaidával szemben is: Vang Ji külügyminiszter erről tájékoztatta iraki partnerét. Peking elve az, hogy nem avatkozik be más országok belső ügyeibe, de kész arra, hogy támogassa az iraki hadsereget a Kalifátus elleni háborúban. Meg nem erősített hírek szerint több mint háromszáz kínai állampolgárságú dzsihád-harcos küzd Irakban és Szíriában.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez