Katasztrófa fenyegeti a világ legnagyobb tejiparát, mert nem szabad levágni a teheneket

83 milliárd dolláros értéket termel egyetlen évben India tejipara, amely legkevesebb 250 millió dolláros bevételkieséssel számolhat, mert immár nem szabad leölni a teheneket.

Májusban hirdette ki a kormány a törvényt,  melyet a Legfelső Bíróság alkotmányellenesnek ítélt. Így egyelőre nincs hatályban, de India sok tagállamában mégiscsak bevezették a tilalmat. Ráadásul fanatikus hinduk járják a piacokat és ha eladásra szánt teheneket látnak, melyeket a vágóhidak vennének meg, akkor közbelépnek. Méghozzá meglehetősen határozottan: agyba-főbe verik a kereskedőket, akik rendszerint muzulmánok. Mi lesz így a szent tehenekkel, ha nem szabad levágni őket?

Új-Delhi mellett működik egy mintabirtok, ahol háromszáz nyugdíjas tehén éli vígan a napjait. A Shri Krishna Gaushala 15 hektáros birtok, ahol a teheneket minden kényelemmel felszerelt istállók várják. Csak hát Indiában évente 20 millió tehén végezte eddig az életét a vágóhídon. Ebből háromszáz luxusnyugdíjas nem tűnik igazán soknak…

Mit csináljak a tehenemmel, ha nem vágathatom le? – panaszkodik egy kisgazdaság tulajdonosa a Bloomberg hírügynökség tudósítójának. Ha szabadon engedem, akkor nem kapok érte semmit, viszont lelegeli a termést! 70 millió kis gazdaság problémája ez Indiában, ahol a tej és tejtermékek fogyasztása évente átlagosan 4,3%-kal növekszik. India már ma is a világ legnagyobb tejtermelő országa, de a lakosság dinamikus növekedése és a javuló életszínvonal miatt a jövőben minden bizonnyal még több tejre lesz szükség.

2014-ben került hatalomra a vallásos hindu mozgalom, amely komolyan veszi azt, hogy a tehén szent állat. Azóta egyre szigorítottak a szabályokon, míg végül idén májusban eljutottak a teljes tilalomhoz. A vágóhidak a csőd szélén állnak. A kis gazdaságok pedig kétségbeesetten szoroznak és osztanak, hogy egyensúlyba hozzák a költségvetést, melyet eddig az eladott tehenekből származó bevétel is növelt. Sokan áttérnek a bivalytenyésztésre. Ez ugyan macerásabb, mert a tej zsírtartalma magasabb, és ezt nem mindenki szereti. Viszont a bivaly nem számít szent állatnak Indiában. Ez a kormány azon az állásponton van, hogy a tehén mindnyájunk édesanyja – mondta a Bloomberg indiai munkatársának annak a tehénfarmnak a főnöke, mely a 300 nyugdíjas szent állat ellátásáról gondoskodik. Az állam nemcsak beszél, hanem fizet is: a mintagazdaságot a vallásos hinduk adományain túl 5,8 milliárd rúpiás kormányzati támogatás tartja fenn. De hát ez csak PR, a valóság a 70 millió pórul járt kisgazda, aki nem tudja eladni a tehenét, melyet szentnek tekintenek a vallásos hinduk, akiknek mozgalma 2014 óta hatalmon van az 1,3 milliárd lakosú Indiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez