A kínai észjárás – budapesti könyvbemutató holdújévkor

A kínai észjárás címmel jelentette meg első kötetét a Pallas Athéné Könyvkiadó. Boyé Lafayette De Mente műve a hagyományos kínai gondolkodásmódról szól és arról, hogyan hatott ez a kortárs kultúrára.

Ma minden ötödik ember ünnepel a Földön – most van ugyanis a kínai holdújév. Beleléptünk a Föld Kutya évébe, ez pedig azt üzeni: minél több barát vesz körül bennünket, annál jobban érezzük magunkat – mondta a könyv bemutatóján  Csizmadia Norbert, a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány kuratóriumának elnöke. A most kiadott kötet is ehhez segíti hozzá az olvasót –  választ ad arra az izgalmas kérdésre, hogy mit miért csinálnak a kínaiak. Segít megérteni őket.

Csizmadia Norbert
Csizmadia Norbert

Tudta Ön például, hogy miért úgy ünneplik az 5 ezer éves múltra visszatekintő holdújévet, ahogy? Azért, mert a kínai hitvilágban volt egy nagyon vad, vérengző állat, amely minden évben egyszer merészkedett elő. Kevés dologtól félt, de a tűztől, a zajtól, a piros színtől nagyon. Az emberek ezért ezekkel kezdtek védekezni ellene – így alakult ki a tűzijátékok hagyománya. Ez már azon a pódiumbeszélgetésen hangzott el, amelyen Li Zhin, az EUBOR elnöke, Horváth Levente, az MNB főosztályvezetője, hazánk korábbi sanghaji főkonzulja és a most bemutatott könyv fordítója, Dr. Rohonyi András mesélt Kínáról, a kínai nyelvről, gondolkodásról, szokásokról, a magyar-kínai párhuzamokról.

Csizmadia Norbert, Li Zhin, Horváth Levente, Dr. Rohonyi András
Csizmadia Norbert, Li Zhin, Horváth Levente, Dr. Rohonyi András

A most megjelent kötettel az alapítvány szakmai sikerkönyvek lefordíttatásába és kiadásába fogott a Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában, közgazdasági, pénzügyi, menedzsment és geopolitikai témákban. A szerző, Boyé Lafayette De Mente híres amerikai Ázsia-szakértő, újságíró és kalandor volt, Kína és a környező országok szerelmese. Könyve azokat a tradicionális értékeket és viselkedési normákat mutatja be, amelyek ma is fontos szerepet játszanak a kínaiak üzleti életében és társadalmában. Ismerteti, hogy milyen  kulcsfontosságú területek alakultak át a nyugati kultúráknak és a piacgazdaságnak köszönhetően, de a kínai gondolkodás és viselkedés megértéséhez nélkülözhetetlen kulcskifejezések jelentését is tartalmazza.

DSCF0016

A kiadó további tervei között szerepel Geoff Mulgan kollektív intelligencia kutatásáról szóló könyvének, Barry Eichengreen globális devizákkal foglalkozó művének, Yukon Huang Kína gazdasági folyamatairól szóló írásának és Carsten Linz, Günter Müller-Stewens, Alexander Zimmermann radikális üzleti modellváltásról szóló kötetének kiadása a következő hónapokban.

DSCF0044

A könyvbemutatót a holdújév alkalmából látványos hagyományos kínai teaszertartás és zenei bemutató kísérte.

DSCF0013

DSCF0008

DSCF0078

DSCF0088

Fotó: Konkoly-Thege György

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez