A magyar családok jövője a Kárpát-medencében – konferencia és családi nap az Országházban

A hétköznapokon jórészt politikusokat és hivatalnokokat kiszolgáló épület, hazánk Parlamentje gyerekzsivajtól volt hangos ezen a szombaton. Hatszáz vendég, jórészt gyerek érkezett az immár hagyományos rendezvényre, melyet idén is (6. alkalommal) a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCsSz) rendezett, a “2018 a külhoni magyar családok éve” program eseményeként.

Az Országház főlépcsőjén megtartott megnyitón – a Himnusz közös eléneklése és a közelmúltban elhunyt Kallós Zoltánra, a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakjára való emlékezés után – először Pataki János, a KCsSz elnöke köszöntötte a vendégeket.

Pataki János
Pataki János

Kiemelte, hogy a magyar kormány támogatása nagyon fontos számukra és ezért nagyon hálásak.

Novák Katalin
Novák Katalin

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család és ifjúságügyért felelős államtitkára a többi közt a köldökzsinór-programot említette, mely az anyasági támogatás és a babakötvény kiterjesztésével támogatja a magyar gyermekeket, bárhol is szülessenek.

Potápi Árpád János
Potápi Árpád János

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára fontosnak tartotta kiemelni, hogy a magyar jövő zálogai a gyermekek, aki továbbviszik az életet, a magyarság sorsát.

DSCF0042

A családi napon a gyerekek különböző programokon vehettek részt. Volt táncház, kézműves foglalkozás, mesemondás és kisebb csoportokban bemutatták nekik a Parlamentet.

Menyhárt József
Menyhárt József

A felnőtteknek tartott konferencián előadást tartott Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke, Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári szervezetének elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Romániai Magyar Demokrata Szövetség nevében Szabó Ödön.

DSCF0067

DSCF0072

DSCF0076

DSCF0090

DSCF0100

DSCF0107

DSCF0116

DSCF0121

DSCF0128

DSCF0140

DSCF0144

DSCF0153

DSCF0170

DSCF0172

DSCF0188

DSCF0195

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez