Elkülönítik a szoptató képviselőnőket a parlamentben

A parlament alenöke Tanzániában azt mondta, hogy a csecsemők fejlődésének és egészségének érdekében hozták meg a döntést.

Egy külön szobát jelöltek ki a tanzániai parlamentben, ahova félrevonulhatnak a kisbabás képviselőnők, hogy nyugodt körülmények között szoptathassanak. A jelenlegi házszabály ugyanis tiltja, hogy az épületben és nem utolsósorban az üléseken bárki nyilvánosan szoptathassa gyermekét. A döntés azonban nem várt indulatokat váltott ki. Egyesek ugyanis támogatják, míg mások felháborítónak találják.

Az intézkedés ellenzői szerint nem lenne szabad korlátozni a kismamákat abban, hogy hol és mikor szoptatnak, mivel ez a világ egyik legtermészetesebb dolga. Arról nem is beszélve, hogy az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint az anyatej a lehető legjobb táplálék a csecsemők számára, mivel tele van értékes tápanyagokkal illetve olyan immunanyagokkal, antioxidánsokkal és aminosavakkal, amelyek megóvják a babákat az esetleges fertőzésektől, betegségektől. Éppen ezért minden lehetséges eszközzel népszerűsíteni kellene a szoptatást.

Mások azonban úgy gondolják, hogy a nyilvános szoptatás, különösen a parlament üléstermében illetlenség és zavaró tényező. Ezért ők kifejezetten támogatják, sőt hasznos dolgonak tartják a külön szoba kialakítását. Már csak azért is, mert így a kisbabás képviselőnőknek nem kell otthon maradniuk, hanem bejárhatnak dolgozni és közben gondját viselhetik gyermeküknek.

A nyilvános szoptatás nem csak Tanzániában, hanem az egész világon heves viták tárgyát képzi. Ausztráliában májusban hatalmas visszhangot kapot, amikor Larissa Waters szenátor a parlament üléstermében szoptatta meg kisbabáját. Ugyanezért viszont komoly kritikák érték azt a spanyol képvislőnőt, aki januárban járt el hasonlóképpen a madridi parlamentben.

kép:pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez