Ivanka Trump nem találkozik észak-koreai vezetőkkel

Ezt közölték az amerikai elnök lányával kapcsolatban. Ivanka Trump, aki nemcsak First Daughter, de elnöki tanácsadó is, azt az amerikai küldöttséget vezeti, mely az országot képviseli a téli olimpia záróünnepségén.

Washingtonban azért jelezték előre, hogy Ivanka Trump, aki pénteken együtt ebédel Mun Dzsein dél-koreai elnökkel, nem találkozik észak-koreai vezetőkkel, mert korábban majdnem létrejött egy titkos találkozó az amerikaiak és az észak-koreaiak között a téli olimpia idején.

Mike Pence alelnök képviselte az Egyesült Államokat a megnyitón, ahol Észak-Koreát két vezető is reprezentálta: a diktátor húga és az államfő. Diplomáciai források szerint Kim Jodzsong, az ifjú diktátor húga és Kim Jongnam államfő kezdetben beleegyezett egy titkos találkozóba Mike Pence alelnökkel. Az amerikai alelnök ezt megelőzően ugyan újabb szigorú szankciókkal fenyegette meg a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert. Észak-Korea pedig – miközben mosolyoffenzívát folytat Dél-Koreával szemben – továbbra is nukleáris háborút helyez kilátásba az Egyesült Államok ellen. A háborús retorika ellenére fennállt a párbeszéd lehetősége – állítja most Mike Pence alelnök irodája. Valamilyen oknál fogva Észak-Korea az utolsó percben meggondolta magát.

Pekingi források viszont úgy vélik, hogy Észak-Korea egy pillanatig sem gondolta komolyan a párbeszédet az Egyesült Államokkal. Éppen megosztani akarja az USA-t és Dél-Koreát. Ráadásul pompás propagandaalkalom a téli olimpia Észak-Korea számára. A diktátor húgát mint nemzeti hőst ünnepelték, amikor visszatért Phenjanba. Most először fordult elő, hogy az Észak-Koreát vaskézzel kormányzó Kim dinasztia egy fontos tagja Dél-Korea területére lépett. Kim Jodzsong ugyanis nemcsak a diktátor húga, de egyben tagja a Politikai Bizottságnak is. Ő a felelős az agitációért és a propagandáért Észak-Koreában, ahol ez rendkívül fontos, hiszen a szürke és vigasztalan valóságot valahogy el kell adni a népnek mint szocialista paradicsomot.

A diktátor húga és az államfő meghívta Phenjanba Mun dél-koreai elnököt, aki ezt el is fogadta. Közben persze Dél-Koreában készülődnek a helyi erők és az amerikaiak arra a nagy hadgyakorlatra, melyet ilyen tájban tartanak meg minden évben. Ezt Phenjanban háborús fenyegetésként értékelik. Most a dél-koreai elnök kérésére elhalasztották a hadgyakorlatot. Csak a téli olimpia után rendezik meg. Az észak-koreai reakciókból kiderül majd: mennyire őszinte a mosolyoffenzíva Dél-Koreával szemben? Mit akar az ifjú diktátor az Egyesült Államoktól? Kim Dzsongun álma állítólag az, hogy fogadják a Fehér Házban.! Trump szerint ez elképzelhető, de Észak-Koreának ehhez teljesítenie kellene néhány feltételt. Például azt, hogy felfüggeszti nukleáris és rakétaprogramját. Az ifjú diktátor erre aligha hajlandó…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez