10 milliárd dolláros egyiptomi-szaúdi fejlesztési alapot hoznak létre

Erről állapodott meg Kairóban Sziszi elnök és vendége, Mohamed bin Szalman szaúdi trónörökös. A pénzt jórészt a leggazdagabb arab állam teszi be a fejlesztési alapba, mely tulajdonképpen a szaúdi trónörökös kedvenc programjának része.

NEOM néven új város épül Szaúd-Arábia és Egyiptom határövezetében. Az 1.000 négyzetkilométeres óriásváros a 21.  század fejlesztési terveit lesz hivatva reprezentálni. Az egész program több mint 30 milliárd dollárba kerül. Ennek egy része az egyiptomi fejlesztés a Sinai-félsziget déli részén. A kairói látogatás volt Mohamed bin Szalman trónörökös első hivatalos külföldi útja. Ezt követően a szaúdi trónörökös Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba látogat el.

Sziszi egyiptomi elnök számára azért is fontos ez a látogatás, mert Egyiptomban hamarosan elnökválasztást tartanak. Az eredmény nem kétséges: egyetlen esélyes vetélytárs sem indul. Saját népe és a világ előtt mindenesetre Sziszi elnök felmutathatta a leggazdagabb arab állam támogatását. Persze a pénz csak ígéret. Szaúd-Arábiának komoly pénzügyi gondjai vannak azóta, hogy az olaj ára mélyrepülésbe kezdett. Ezért a trónörökös nemrég megvádolta az oligarchákat. A hírek szerint több mint 100 milliárd dollár került be így a gondokkal küzdő államkincstárba Szaúd-Arábiában.

Nemcsak a pénz jelent gondot az új álomváros felépítésében Szaúd-Arábia és Egyiptom határvidékén, hanem az is, hogy a Sinai-félszigeten igen aktívak az iszlamista gerillák. Ezek ellen Egyiptom és Szaúd-Arábia közösen küzd. Éppúgy szövetségesek Iránnal szemben, mely Jemenben támogatja a húszi lázadókat. Mohamed bin Szalman trónörökös szövetséget szervez Egyiptom, Szaúd-Arábia, Izrael és az USA között. Ezért is utazik Washingtonba, ahol jelenleg Netanjahu izraeli kormányfő tárgyal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez