800 milliárd dollárt akar megszerezni a korrupcióellenes bizottság Szaúd-Arábiában

11 királyi herceg és több tucatnyi egykori miniszter és oligarcha van a korrupcióellenes bizottság fogságában. A Wall Street Journalnak egy magát megnevezni nem kívánó magasrangú szaúdi személyiség elmondta, hogy fantasztikusan nagy pénzt akarnak visszaszerezni: 800 milliárd dollárt.

Ez jóval több, mint Szaúd-Arábia egész éves GDP-je! Gondot jelent, hogy a pénz nagy része külföldi számlákon pihen. Onnan nehéz lesz visszaszerezni, de a korrupcióellenes bizottság kész arra, hogy megindítsa a jogi folyamatot.

A teljhatalmú bizottság élén Mohamed bin Szalmán trónörökös áll. Trump amerikai elnök sietett teljes támogatásáról biztosítani a korrupcióellenes akciót. Ez azért különösen fontos, mert a legtöbb pénzt amerikai részvényekben tartották a hercegek és az oligarchák. Szinte valamennyi amerikai óriáscég érintett. Al Valid bin Talál herceg például a Citigroup egyik főrészvényese volt. Ez a világ egyik legnagyobb pénzintézete.

Szaúd-Arábiának nagyon is kell ez a hatalmas pénz, hiszen a költségvetése lyukas. Az olaj és a földgáz árának csökkenése miatt először került komoly pénzügyi válságba a sivatagi királyság. Mohamed herceg előre menekül. Csakhogy ott van a jemeni háború is, mely nyeli a pénzt és Szaúd-Arábia nagyhatalmi ambíciói nagyon sokba kerülnek. Ha a 800 milliárd dollárnak egy kis részét vissza tudnák szerezni, már azzal is sokat lendítenének Szaúd-Arábia helyzetén, hiszen a nagyhatalmi álmok mögött nincs megfelelő anyagi háttér. Pedig a 32 éves trónörökös, Mohamed bin Szalmán szemlátomást el van szánva arra, hogy modern nagyhatalommá tegye Szaúd-Arábiát, mely félig még a középkorban éldegél.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez