Michelle Obama fedetlen fővel Szaud Arábiában

A kizárólag férfiakból álló szaudi fogadó küldöttség megrökönyödve tapasztalta: az amerikai elnök neje nem visel fejkendőt a próféta hazájában. Michelle Obama gesztusa igen kedvező visszhangra lelt a szebbik nem körében az egész világon.

Köszönjük Michelle! Ez az egyetlen tett sokkal többet jelent mint Barack Obama összes szép szava – írták ezerszámra a lelkes rajongók a világ szinte minden országából az amerikai elnök nejének. Aki merész gesztussal nem viselt fejkendőt, holott ez Szaud Arábiában minden nő számára kötelező. Dehát a First Lady azért Szaud Arábiában is First Lady, különösen mivel az ország legfőbb szövetségese az Egyesült Államok. Még Roosewelt elnök kötötte meg ezt a szövetséget 1945-ben Szaúd Arábia királyával, és azóta mindkét fél tartja magát ehhez.

Obama elnök ezért is tartotta szükségesnek, hogy személyesen köszöntse Szaud Arábia új uralkodóját, Szalmant, aki a nemrég elhunyt Abdallah királyt követte a trónon. A Közel Keleten szinte teljes a káosz – nem kis részben azért, mert Obama elnök Kairóban 2009-ben meghirdette az arab tavaszt. Vagyis az önkényuralmi rendszerek végét, és a demokrácia diadalát. Az önkényuralmi rendszerek egy része csakugyan megbukott, de igazi demokrácia Tunézia kivételével sehol sem alakult ki.

Líbiában tragikus a helyzet. Szíriában hasonlóképp. Irakban dúl a háború a Kalifátus ellen. Az egyetlen szilárd pont Szaud Arábia. A lehető legkonzervatívabb arab állam, ahol érvényben van a saria, Mohamed próféta szigorú törvénye. Már négy embert lefejeztek pedig Szalman király egy hete sem ül a trónon.

A nők nem vezethetnek autót, nem léphetnek ki az utcára férfi kísérő nélkül. Fekete színű, testüket elfedő ruhát kell viselniük és a fejükön mindenképp lennie kell valaminek. Ez ellen tiltakozott csendesen Michelle Obama azzal, hogy fedetlen fővel lépett Mohamed próféta földjére. A helyzettel férje is tisztában van. Indiában, ahol Szaúd Arábiát megelőzően jártak, nagy beszédben hívta fel az 1,3 milliárd lakosú állam vezetőinek a figyelmét arra, hogy csak az az ország igazán sikeres és boldog, ahol a nők is azok. Szaúd Arábiában ezt minden bizonnyal nem hangsúlyozta túl az Egyesült Államok elnöke hiszen ahhoz a sivatagi királyság túlságosan is fontos szövetséges. Csak a First Lady fedetlen feje árulkodott arról, hogy a szebbik nem jogait az amerikai elnöki pár nem felejtette el a próféta földjén, Szaúd Arábiában sem…

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez