Moszkvának magyarázatot kell adnia kémügyben Londonban

A brit külügyminiszter berendelte Oroszország londoni nagykövetét, hogy közölje vele: kedd estig magyarázatot vár Szergej Szkripal ex-ezredes és lánya ügyében. Ha nincs hihető magyarázat, akkor London lépni fog – közölte May miniszterelnök.

Szergej Szkripal ezredes az orosz titkosszolgálat híres árulója Nagy-Britanniában élt, miután kicserélték orosz kémekkel. Korábban börtönben ült Oroszországban, mert 100 ezer dollárért feladta társait a CIA-nak és az MI 5-nak. Az ex-ezredes és lánya ideggáz támadás áldozata lett. London szerint minden jel Moszkvára utal. Egy másik Angliában élő egykori orosz titkosszolga úgy nyilatkozott a Daily Mailnek, hogy őt személyesen megfenyegették: közölték vele, hogy Putyin Moszkvában aláírt egy listát, mely az árulók likvidálását parancsba adta. A listán Szergej Szkripal ezredes is szerepel.

Moszkva természetesen cáfol. Korábban Litvinyenko ex-titkosszolgálati ezredest poloniummal tették el láb alól Nagy-Britanniában. Litvinyenko özvegye szerint nem lehet kétség : ezúttal is Moszkva sújtott le. Ezért vár London választ Moszkvától kedd estig.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez