Egy 82 éves japán nő a világ legidősebb programozója

Korábban nem foglalkozott informatikával, mindössze két év alatt tanulta meg, hogyan kell mobilos applikációt fejleszteni.

Wakamija Maszakóra akkor figyelt fel a világ, amikor 2017-ben meghívást kapott az Apple WWDC konferenciájára, mint a világ legidősebb applikációfejlesztője. A 82 éves kanagawai nyugdíjas számára nagy elismerés volt, hogy részt vehetett a rendezvényen, és még maga Tim Cook vezérigazgató is fogadta. Korábban ugyanis az idős nő előtt teljesen ismeretlen volt a programozás. Mindössze két év alatt tanulta meg azokat az alapokat, amelyekkel elkészíthette első saját, időseknek szánt mobilalkalmazását, és a számítógépekkel is csak 60 éves kora után ismerkedett meg. Korábban bankárként dolgozott, és saját bevallása szerint azért vágott bele a programozásba, mert nem talált a saját korosztályának megfelelő alkalmazásokat, amiket letölthetett volna. Így ült be 80 évesen ismét az iskolapadba.

Az Apple után számos médium számolt be a csodabogárnak számító nőről, egy hónapja pedig az ENSZ-től érkezett felkérés, hogy mondjon egy beszédet a szociális fejlesztésekért felelős bizottság konferenciáján az idősek digitális tájékozottságának fontosságáról. Ahogy azt a JapanTimes is hírül adta, a japán kormány szintén felfigyelt Wakamijára, és  kinevezte egy célzottan a nyugdíjasokra specializálódott program bizottsági tagjának, hogy tapasztalatával segítse korosztályának digitális felzárkóztatását. 000iphonr

Japán elöregedő társadalmában ugyanis kifejezetten nagy problémát jelent, hogy a 2016-os belügyminisztériumi adatok szerint a 70-es éveikben járó japánok 53.6 százaléka, a 80 év felettieknek pedig csak a 23.4 százaléka használja az internetet. A digitális eszközök azonban lassan szinte teljesen átveszik az uralmat, köszönhetően a technológia gyors fejlődésének, így a nyugdíjasoknak is lépést kell tartaniuk a korral és az online világgal, ha nem akarnak lemaradni.

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez