Meghalt Stephen Hawking: ezek voltak utolsó figyelmeztetései az emberiségnek

A világhírű professzor a modern tudományos világ egyik legismertebb személyisége volt. Élete során számos vészjósló jelre hívta fel a figyelmet az emberiség jövőjét illetően.

76 éves korában hunyt el Stephen Hawking, a világ egyik vezető elméleti fizikusa, akit úttörő elméletei miatt a világ legokosabb embereként is emlegettek a médiumokban. A kozmológiát és a kvantumelméletet illetően számtalan új összefüggést köszönhetünk neki, a húrelmélet, a féreglyukak működési elve és az univerzum sűrűségmátrixa is az általa vizsgált területek közé tartoztak. Halála előtt több intelmet is megfogalmazott, utolsó éveiben ugyanis nem volt túl optimista az emberiség jövőjét illetően.

000hawking2

Stephen Hawking arra figyelmeztetett, hogy az emberiség pusztulásához vezethet a túlnépesedés, a genetikailag módosított vírusok, egy esetleges nukleáris háború, az emberi agresszió és a klímaváltozás. Ez utóbbiról tavaly a BBC-nek így nyilatkozott: „Már közel vagyunk ahhoz a fordulóponthoz, ahol a globális felmelegedés visszafordíthatatlanná válik”. A legendás tudós úgy hitte, ha nem hagyjuk el a Földet a következő 200 évben, könnyen kihalhatunk. Ezért a legjobb megoldásnak azt gondolta, ha új bolygók után nézünk, és ott hozunk létre kolóniákat.

000hawking3

A veszélyek közé sorolta még az aszteroidák becsapódását és a mesterséges intelligencia térhódítását is, de a haditechnológia fejlesztéseire és a tömegpusztító fegyverek veszélyeire is felhívta a figyelmet több interjúban is. A földönkívüliekről pedig azt nyilatkozta, hogy ha idegenekkel találkoznánk, az valószínűleg nem lenne kedvező az emberiségre nézve. Kolombusz és az őslakos amerikai indiánok példáját hozta fel, párhuzamba állítva egy magasabb és egy alacsonyabb szinten lévő civilizáció találkozását, amely végül, ahogy ő fogalmazott: „Nem alakult jól”.

000hawking

Az Oxfordi Egyetem diákjainak pár jótanácsot is adott a jövőt illetően, amelyek így hangzottak:

„Próbáljátok megérteni, amit láttok, és rájönni, hogy mi hozza létre az Univerzumot. Legyetek kíváncsiak, és bárhogy is alakul az élet, mindig van valami, amiben sikeresek lehettek – csak az számít, hogy ne adjátok fel” – mondta a tudós az oxfordi diákoknak.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez