Svédország kész megrendezni az első amerikai – észak-koreai csúcstalálkozót

Stockholmban tárgyalt Ri Yong-ho észak-koreai külügyminiszter, aki tovább utazik Washingtonba.

Donald Trump nemrég jelentette be: kész találkozni Észak-Korea ifjú diktátorával. Kim Dzsongun álma állítólag az, hogy a Fehér Házban legyen az első amerikai – észak-koreai csúcstalálkozó, de ettől Trump környezete fázik. Svédország megfelelő semleges helyszín lehetne egy ilyen amerikai – észak-koreai csúcstalálkozóra. Egyelőre Phenjanban egy kukkot sem szóltak Trump ajánlatára.

“Nem vagyunk naívak” – hangsúlyozta Margot Wallström svéd külügyminiszter asszony. Finoman arra célzott, hogy az USA még nem is oly rég minden nyugati államot arra szólított fel: szakítsa meg a kapcsolatait Észak-Koreával! Trump nemrég még katonai megelőző csapást helyezett kilátásba a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszerrel szemben. Kim Dzsongun ugyanis gyors ütemben fejleszti rakéta és nukleáris erejét. Észak-Korea duci diktátora azzal dicsekszik: immár el tudják érni az USA bármelyik részét. Ebben az amerikaiak egyelőre kételkednek, de kétségtelen, hogy a hadiipari fejlesztések meglepően gyorsan haladnak előre Észak-Koreában.

Nemrég magas rangú dél-koreai delegáció tárgyalt Phenjanban. A küldöttség azután Washingtonban tájékoztatta az amerikaiakat Kim Dzsongun ajánlatáról. Erre reagált úgy Donald Trump, hogy a maga részéről kész a csúcstalálkozóra.  Svédország ideális helyszín lehetne, de senki sem tudja, hogy mi jár Kim Dzsongun fejében, hiszen egy amerikai – észak-koreai csúcstalálkozó hatalmas diplomáciai kihívás számára, mert az ifjú diktátor még soha senkivel nem tárgyalt ilyen magas szinten, ahol egész Észak-Korea jövője kockán foroghat.

Fotó: Ri Yong-ho / Newsweek

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez