Lesz-e a két Koreának csúcstalálkozója?

Kedvezően fogadta az északi diktátor javaslatát egy csúcstalálkozóra a déli államfő, amelyet a félsziget kettéosztásának hetvenedik évfordulója alkalmából rendeznének.

Erről újévi üzenetében beszélt az ifjú diktátor. Kim Dzsongun apjához hasonlóan törekszik a csúcstalálkozóra, de közben nem hajlandó feladni Észak-Korea nukleáris és rakétafejlesztési programját. Ezt az egész világ elítéli, és emiatt szankciók sújtják a világtól amúgy is elzárkózó kommunista államot. A dél-koreai államfő,Park asszony most hangsúlyozta: nincsenek ugyan előfeltételei a csúcstalálkozónak, de azon mindenképp meg kell vitatni az Észak nukleáris és rakétafejlesztési programját, mert az alapjaiban fenyegeti a Dél és az egész térség biztonságát. Kim Dzsongun rendszeresen atomháborúval fenyegeti meg Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat.

Korea 1910 és 1945 között Japán gyarmata volt, majd a Szovjetunió és az USA kettéosztotta és Északon a kommunizmus, Délen a kapitalizmus kezdett kiépülni. Ma Észak-Korea Ázsia egyik legszegényebb országa, a 24 milliós lakosság nagy része a létminimum közelében vegetál. Ugyanakkor a korrupciós listákon Észak-Koreáé az első hely. A 48 milliós Dél-Korea viszont Ázsia egyik legfejlettebb országa, tagja a világ gazdasági nagyhatalmait egyesítő G20 szervezetnek.

Már volt egy csúcstalálkozó 2000-ben, amelynek eredményeként megnyílt a különleges gazdasági körzet Keszonban, a fegyverszüneti vonal közelében. Itt mintegy 50.000 északi dolgozik dél-koreai gyárakban, akik tulajdonképpen Észak-Korea ipari exportját termelik meg. A két Korea ennek ellenére hermetikusan el van zárva egymástól, a családtagok sem találkozhatnak csak akkor, ha erről a két kormány megállapodik. Nyilvánvalóan ez is a csúcstalálkozó egyik témája lesz.

Park asszony óvatos optimizmussal nyilatkozott a csúcsról, bár hangsúlyozta, továbbra is érvényben marad a szigorú nemzetbiztonsági törvény. Ez a többi között azt is előírja, hogy tilos az északi kommunista diktatúra dicsőítése Délen. Ráfázott erre egy koreai származású amerikai: kitoloncolták az USA-ba, mert Kim Dzsongun rendszerét dicsérte a nyilvánosság előtt. Ez pedig tilos Dél-Koreában, mely békét nem, csak fegyverszünetet kötött Észak-Koreával 1953-ban.

Kép: Kim Dzsongil és Kim Dae-Jung, a két Korea elnöke Phenjanban, 2000.06.13. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez