Óraátállítás Phenjanban

Előre állítják az órát Észak-Koreában és ezzel megszűnik a félórás időkülönbség a két Korea között – ígérte Kim Dzsongun a dél-koreai államfőnek Panmindzsonban.

“Mi állítottuk át az órát, tehát nekünk is kell ezt visszacsinálnunk!”- jelentette ki az ifjú diktátor a csúcstalálkozón. 2015-ben azon a címen állítottak át az órát Phenjanban, hogy azt annak idején még a japán gyarmatosítók kezdeményezték. 2015-ben, a felszabadulás 70. évfordulóján ezért visszaállították a régi koreai időt. Erről mondott most le Kim Dzsongun, hogy szimbolikusan is megmutassa: alkalmazkodni akar a világhoz!

Az ifjú diktátor komolyabb ígéretet is tett: még májusban hozzákezdenek az atomkísérletek helyszínének felszámolásához. Ez szépen hangzó ígéret. Kár, hogy kínai szakértők kimutatták: beomlott az a hegy, melynek mélyén a nukleáris kísérleteket végrehajtották! Vagyis olyan valamit számolnak fel, mely amúgy is működésképtelen lett a legutolsó atomkísérlet során szeptemberben. Ettől függetlenül Kim Dzsongun bejelentését mindenütt a világon üdvözölték. Ebből a szempontból az USA kedvező reakciója az igazán fontos Kim Dzsongunnak, hiszen gőzerővel készítik elő a csúcstalálkozót Donald Trumppal. Az amerikai-észak-koreai csúcsra valamikor május végén vagy június elején kerülhet sor. Ha sikerül megegyezni, akkor atomfegyvermentes övezetté válhat a Koreai-félsziget, és végre aláírhatják a békeszerződést – 65 évvel a koreai háború befejezése után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez