Vizsgálat Sarkozy ellen: Kadhafi pénzén nyerte-e az elnökválasztást?

Kétnapos kihallgatás után megindult a korrupciós vizsgálat Franciaország egykori köztársasági elnöke /2007-2012/ ellen, aki úgy nyerte el tisztségét, hogy a választási kampányát részben a líbiai diktátor fizette. Erről először Kadhafi elnök fia, Szaif al Iszlam Kadhafi beszélt.

Az apja pénzügyeit intéző trónörökös nyíltan azzal vádolta meg Nicolas Sarkozyt, hogy 5 millió eurót kapott Kadhafitól a 2007-es választási kampányra. Az akkori francia elnök természetesen cáfolt. Élére állt viszont annak a nemzetközi kampánynak, amely végülis megbuktatta Kadhafit Líbiában. A diktátort feldühödött alattvalói széttépték 2011-ben, Szaif al Iszlam Kadhafi fogságban van. A líbiai hatóságok eddig nem működtek együtt a franciákkal.

Párizsban mégiscsak megindult az előzetes vizsgálat nem sokkal azt követően, hogy Nicolas Sarkozy elveszítette az elnökválasztást 2012-ben. Az ex- elnök egyik bizalmi embere azt vallotta: ő maga hozott készpénzben 5 millió eurót Tripoliból Párizsba. Ezt Claude Géant vette át. Ez a férfiú akkor Sarkozy kampányfőnöke volt, később belügyminiszter Párizsban. Ellene is vizsgálat folyik. Kadhafi más bizalmasai is rávallottak Nicolas Sarkozyre. Közülük néhányan titokzatos módon időközben elhaláloztak. Kadhafi fő kincstárnokára nemrég rálőttek Johannesburgban, de túlélte. Ő ezt nyilatkozta a párizsi Le Monde-nak az ügyről : “Kadhafi azt állította, hogy ő pénzelte Sarkozyt, a maga részéről Sarkozy ezt tagadja. Én jobban hiszek Kadhafinak!”

Mit mond Nicolas Sarkozy most, hogy hivatalosan is bíróság elé citálják ? “Nincs semmiféle tárgyi bizonyíték ellenem!”- hangsúlyozza Franciaország volt köztársasági elnöke. Az ilyen ügyeket ritkán vetik papírra, de Szaif al Iszlam Kadhafi azt állította annak idején : megvannak a szerződések! Persze ez még a diktátor bukása előtt történt. A líbiai hatóságok eddig nemigen mutattak példát arra, hogy dokumentumokkal álljanak elő, közben viszont meg nem nevezett személyek milliókat nyúlnak le Kadhafi számláiról! “Emiatt az ügy miatt megjártam a poklot!”- mondja Sarkozy, akinek a politikai pályafutása már tavaly véget ért amikor a pártja nem őt jelölte az elnökválasztáson. A következő években viszont korrupciós perével foglalkozhat, mely börtönbe is juttathatja. Ráadásul megindulhat a korrupciós lavina is, hiszen nemcsak Kadhafi pénzelte Sarkozy kampányát, de több afrikai “jóbarát” is. Sarkozy maga is jogász: tudja, hogy az ilyen vizsgálatok évekig is elhúzódhatnak. Az eredmény kétséges, de a vizsgálat végképp véget vethet karrierjének és úgy kerülhet be a történelemkönyvekbe, mint Franciaország első külföldi származású köztársasági elnöke, aki megvesztegetés miatt megjárta a börtönt is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez