Szíriáról egyeztetett az amerikai és az orosz vezérkari főnök

Az USA kész arra, hogy katonailag is beavatkozzon Szíriában, ha más megoldás nincs – mondta március közepén az ENSZ-ben Niki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

Az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke keményen figyelmzetette az Egyesült Államokat: megvédi katonáit. Mindez közvetlen katonai konfliktussal fenyegetett az USA és Oroszország között Szíriában. Ezért Valerij Geraszimov tábornok, az orosz fegyveres erők főnöke felhívta a kollégáját, John Dunford tábornokot, az USA fegyveres erőinek vezérkari főnökét. Moszkvában csak szűkszavúan ismertették a beszélgetés tartalmát, de az kiderült, hogy Szíriáról tárgyaltak. A cél nyilvánvalóan az volt, hogy elkerüljék a fegyveres konfliktust az USA és Oroszország között.

Moszkva Asszad elnököt támogatja, míg az USA a szír államfő ellenfeleit. Még bonyolultabbá teszi a helyzetet Törökország fegyveres beavatkozása Szíriában. A törökök a kurd milíciák által elfoglalt terülteken törnek előre. Törökország a NATO tagja, tehát elvben Amerika szövetségese, de a Közel-Keleten inkább Oroszországgal működik együtt. A törökök fegyveres erőinek vezérkari főnöke rendszeresen egyeztet az orosz és az iráni katonai vezetőkkel. Trump elnök nemrég gratulált Putyin elnöknek az újraválasztásához, és közölte: hamarosan csúcstalálkozó lehet. Ez a békülékeny gesztus tette lehetővé azt, hogy a két állam vezérkari főnöke telefonon egyeztessen egymással arról: miképp lehet elkerülni a fegyveres szembenállást Szíriában?

Oroszország szembenáll Amerikával Európában is. Moszkvában a hadügyminisztérium közölte: Valerij Geraszimov tábornok, vezérkari főnök hamarosan találkozik az Európában állomásozó amerikai csapatok főparancsnokával. Curtis Scaparrotti tábornok egyben a NATO európai erőinek a parancsnoka is, tehát a magyar fegyveres erők is az ő irányítása alá tartoznak. Amióta Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, feszültté vált a NATO és Moszkva viszonya. A két katonai vezető találkozása enyhülést hozhat, de nyilvánvaló, hogy komolyabb áttörést csak Trump és Putyin megbeszélésétől várhatnak. Ennek időpontjáról és helyszínéről még nincs döntés, de Trump és Putyin is jelezte: szívesen tárgyalnának egymással.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez