Az EU katonai Schengent javasol

A tavalyi NATO-hadgyakorlatok az Európai Unió keleti határállamaiban megmutatták: az út- és vasúthálózat elavult és képtelen megfelelni a gyors csapatszállítás követelményeinek.

A hatalmas amerikai tankok elakadtak a gyengén karbantartott rossz utakon, ez pedig semmiképp sem fogadható el komolyabb katonai fenyegetés esetén. A NATO bizalmas jelentésében ezért bírálta az EU kelet-európai államait és jelentős fejlesztést kért az infrastruktúrában. Ez most meg is ígérte Violeta Bulc, az EU közlekedési biztosa. A jövőben az uniós pénzeket jobban koncentrálják majd az infrastruktúra fejlesztésére.

A brüsszeli Bizottság katonai Schengent szeretne, de ehhez kell valamennyi tagállam hozzájárulása. Az EU bizottsága azt szeretné, hogyha 2025-re létrejönne az Európai Védelmi Egyezmény, vagyis a katonai Schengen. A britek ezt sohasem támogatták, de miután ők távoznak az Európai Unióból, a többi tagállam dönthet amellett, hogy létrehozzák a katonai együttműködés szervezetét Európában. Erre elsősorban az orosz fenyegetés miatt lenne szükség, de az EU államait más irányból is fenyegetheti valamiféle támadás. Ez ellen a közös fellépés csak úgy lehet hatékony, ha ezt az út- és vasúthálózat lehetővé teszi. Ezért a jövőben erre koncentrál az EU, ha elfogadják a brüsszeli Bizottság katonai Schengennel kapcsolatos javaslatát.

Fotó: US European Command

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez