Szaúd-Arábia erős embere szerint Izraelnek joga van saját államhoz

Mohamed bin Szalman koronaherceg, aki idős édesapja helyett kormányozza Szaúd-Arábiát, elsőként ismerte el az ország vezetői közül Izrael jogát a létezésre.

2002 óta ugyan Szaúd-Arábia támogatta egy palesztin állam létrehozását Izrael mellett és ezzel tulajdonképpen elismerte a zsidó állam létét, de nem mondta ki ezt. Most a 32 éves trónörökös, aki meg akarja reformálni Szaúd-Arábiát, magára vállalta ezt a nem könnyű feladatot. Szaúd-Arábia ugyanis Mekka és Medina őrzője, a nagy zarándoklatok helyszíne. Ezért különösen nehéz számukra Izrael elismerése – elsősorban Jeruzsálem miatt. A zsidók szent városa ugyanis a muzulmánok harmadik számú szent helye Mekka és Medina után. Mohamed bin Szalman herceg most is hangsúlyozta: a zsidó államnak biztosítani kell a hívők bejutását az Al-Aksza mecsetbe, mely épp a Siratófal felett áll. Izrael hamarosan ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját, melyet Trump elnök azzal tisztelt meg, hogy elismerte Jeruzsálemet az ország fővárosának. Az amerikai elnöknek ez a döntése nagyon sok muzulmán országban visszatetszést keltett.

Szaúd Arábia nemrég hozzájárult ahhoz, hogy Izrael polgári repülőgépei átrepüljenek a sivatagi ország felett. Ezzel jelentősen meg rövidült az út Izraelből Ázsia felé. Miért ez a közeledés Szaúd-Arábia és Izrael között? Mert Szaúd-Arábia stratégiai szövetséget kíván létrehozni Iránnal szemben! Irán nem ismeri el Izrael létét, és a síiták vezető hatalma a Közel-Keleten, ahol Szaúd-Arábia a szunnita koalíció élén áll. Mind Szíriában, mind pedig Jemenben a két tábor farkasszemet néz egymással. A szíriai rendezés ügyében Putyin elnök hamarosan találkozik a török és az iráni államfővel. Ebben a helyzetben született meg a történelmi nyilatkozat Szaúd-Arábia trónörökösétől, hogy Izrael államnak joga van a létezéshez. Az idős és beteg Szalman király azonnal sietett megnyugtatni a palesztinokat és a hazai közvéleményt: róluk sem feledkeznek meg. A szaúdi trónörökös bejelentését így is akár születésnapi ajándéknak lehet tekinteni, hiszen Izrael épp hetven éve alakult meg.

Fotó: Szalman herceg az amerikai külügyminisztérium egyik tanácskozásán 2016-ban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez