Riadókészültségben Szíria hadserege

Amerikai-francia légicsapásra számítanak Szíriában, mert a nyugati világban újabb vegyifegyver- támadással vádolják Aszad elnököt. A szír hadsereg kiüríti támaszpontjainak jelentős részét, és átszállítja a fegyverzetet az orosz bázisokra – abban a reményben, hogy azokat nem érheti amerikai-francia támadás.

Közben Moszkvában kiszivárogtatták a hírt: amerikai-orosz katonai egyeztetés lesz Szíriáról. Az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke és az Európában állomásozó amerikai csapatok parancsnoka áprilisban találkozik egymással – közli a Kommerszant című moszkvai lap. 2013 óta nem volt ilyen magas szintű katonai találkozó egy orosz és egy amerikai tábornok között. Ukrajna miatt romlottak meg az USA és Oroszország kapcsolatai, melyek a Krím megszállása miatt a mélypontra kerültek.

Múlt szeptemberben azután telefonbeszélgetésre került sor Valerij Geraszimov tábornok és Curtis Scaparrotti amerikai tábornok között. Az orosz vezérkari főnök és az európai erők NATO-parancsnoka több témát is megvitatott, de már akkor is szó esett Szíriáról, hiszen ott fennáll az amerikai-orosz katonai szembekerülés veszélye. Emiatt az orosz vezérkari főnök felhívta Joseph Dunford tábornokot is. Az amerikai fegyveres erők vezérkari főnöke megerősítette: nekik is érdekük a katonai szembenállás elkerülése.

Szíria miatt most újra igen feszült lett a nyugati világ és Oroszország viszonya. Amerika és az EU azzal vádolja Moszkvát, hogy szövetségese, Aszad elnök ismét vegyi fegyvereket vetett be polgári lakosság ellen. Niki Halley, az USA ENSZ-nagykövete emiatt vadállatnak nevezte Aszad elnököt, aki természetesen mindent tagad. Éppúgy, mint az őt támogató Oroszország. Korábban az oroszok szállítottak tiltott vegyi fegyvereket Szíriába, de azt állították: ezeket megsemmisítették Ennek ellenére időről időre újabb vegyifegyver-támadásokat jelentenek Szíriából. A legutóbbi ilyen eset után az amerikaiak megtorlásul csaknem teljesen leromboltak egy katonai támaszpontot Szíriában. Minthogy Szíria légvédelmét az oroszok állították rendszerbe és tanácsadóik ma is ott állomásoznak, ezért létfontosságú az egyeztetés az USA és Oroszország között.

Moszkva egyébként kilépett a vegyi fegyvereket ellenőrző nemzetközi szervezetből a Szkripal-ügy miatt. Az orosz titkosszolgálat híres árulóját és lányát idegméreg-támadás érte Nagy-Britanniában. A Nyugat Moszkvát gyanúsította: emiatt sok orosz diplomatát kiutasítottak az Egyesült Államokból és az EU tagállamaiból. A NATO hét orosz diplomatát küldött haza a Szkripal-ügy miatt. Ilyen körülmények között különösen nagy jelentősége lehet annak, hogy öt év után először találkozik egymással az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke és az Európában állomásozó amerikai csapatok parancsnoka. A moszkvai Kommerszant szerint a fontos katonai találkozóra még áprilisban sor kerül, a helyszín egyelőre ismeretlen…

Fotó: az oroszok által működtetett Khmeimim légi támaszponton Szíriában / President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez