Az orosz hírszerzés már legalább öt éve figyelte Szkripalt és lányát Nagy-Britanniában

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg kérte a brit kormányt, hogy alaposan vizsgálja ki az ügyet. A vizsgálat egy részét most nyilvánosság elé tárták.

Az orosz hírszerzés híres árulóját és a lányát öntudatlan állapotban egy padon találták márciusban Salisbury-ben, Nagy-Britanniában. A vizsgálat megállapította: a Novicsok nevű orosz ideggázzal támadták meg Szergej Szkripal exezredest és a lányát, Júliát.A brit kormány Oroszországot vádolta az akcióért, és orosz diplomatákat utasított ki emiatt. London példáját sok NATO-állam követte: Trump döntése után Magyarország is kiutasított egy orosz diplomatát. Oroszország tagadja, hogy bármilyen része is lett volna a támadásban. Lavrov külügyminiszter pénteken azt hangsúlyozta: a vegyi fegyvereket ellenőrző nemzetközi bizottság szakértői nem tudták igazolni, hogy az ideggáz Oroszországból származik.

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg kérte a brit kormányt, hogy alaposan vizsgálja ki az ügyet. A vizsgálat egy részét most nyilvánosság elé tárták. Theresa May miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója elmondta: az oroszok már legalább öt éve figyelték Szergej Szkripalt és a lányát. Júlia intézte apja levelezését, melyet a GRU, vagyis az orosz katonai hírszerzés már 2013 óta figyelemmel kísért – hangsúlyozta Mark Sedwill, a brit miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Időközben Szkripal exezredes lánya elhagyta a kórházat. A brit kémelhárítás szigorú védelme alatt áll. Szkripal, a KGB volt ezredese már túl van az életveszélyen. Arról, hogy mondtak-e valamit a brit kémelhárításnak, nincs hír. Szergej Szkripal, az orosz titkosszolgálat ezredese 100 ezer dollárért és nyugati letelepedésért cserébe feladta társait: információi alapján az angol és az amerikai kémelhárítás több orosz kémet tartóztatott le. Szkripal ezredest elfogták és börtönbüntetésre ítélték Oroszországban. Fogolycsere keretében szabadult és békésen éldegélt Nagy-Britanniában – egészen idén márciusig. Az orosz titkosszolgálat híres arról, hogy leszámol az árulóival – akárhol is éljenek azok. Erre állítólag Putyin elnök parancsban is figyelmeztette a titkosszolgálatok vezetőit. Putyin a Szovjetunió bukása előtt maga is a titkosszolgálat ezredese volt – éppúgy, mint Szergej Szkripal…

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez