Ennyit keresnek Oroszországban az elit tagjai – hivatalosan

Megszázszorozhatja vagyonát, ha a titkosszolgálatnak dolgozik! – erről írt a moszkvai Novaja Gazeta annak kapcsán, hogy Oroszországban közzétették: az elit tagjai mennyit keresnek hivatalosan. A lap egy új jelenségre is felhívja a figyelmet: a feleség jövedelme olykor egyetlen év alatt akár a tízszeresére is nőhet! Vajon miért?

Dmitrij Peskov Putyin elnök szóvivője. Ő sem panaszkodhat, de neje, az egykori korcsolyabajnoknő lefőzi őt: 2,6 millió eurós jövedelmet vallott be tavaly. Ez a tizenötötszöröse a férje jövedelmének! Miből? Tatjána Navka – hála férje főnökének, Vlagyimir Putyinnak – sikeres vállalkozó lett! Arat az állami megrendelések piacán, ahol valahogy a vetélytársak mindíg rosszabb ajánlatot tesznek, ha egyáltalán vannak vetélytársak. A másik példa a Duma korrupciós vizsgálóbizottságának illusztris tagja: Rahim Azimov a közélet feddhetetlen képviselője mindössze 4,4 millió rubelt vallott be tavaly. Ez mintegy 60 ezer eurónak felel meg. Nem lehet könnyű ebből fenntartani a Toyota Land Crusierét és a Range Rovert – melyeket bevallott az adóhivatalnak. A nagyságos asszony, Jelena Azimova jövedelme viszont szárnyalt tavaly: 880 ezer eurót vallott be az adóhivatalnak! Ez férje jövedelmének több, mint a tízszerese! Egyetlen év alatt a bevallott jövedelme meghétszereződött! Mégis miből? Férje nyilván igen elszántan folytatta a korrupciós vizsgálatokat, és a szabadlábon maradt gyanúsítottak nem lehettek hálátlanok.

A szóbanforgó urak és hölgyek mind a titkosszolgálathoz kapcsolódnak valamilyen formában – ahogy Putyin környezetében szinte mindenki. Aki pedig tagja a titkosszolgálatnak, az megszázszorozhatja vagyonát és ezt nem vizsgálhatja senki! Itt van mindjárt Medvegyev miniszterelnök. Ő amíg elnök volt meghirdette az általános hadjáratot a korrupció ellen. Most 8,5 millió rubeles jövedelmet vallott be – ugyannyit, mint tavaly. Ugyanakkor Navalnij, az ellenzék vezére nemrég kimutatta: a miniszterelnöknek két jachtja is van- az értékük legkevesebb 16 millió dollár. Medvegyev családja nyakig benne van az ingatlanbizniszben és az élelmiszeriparban. Dollármilliárdos! Éppúgy, mint Vlagyimir Putyin, aki szokás szerint csak szerény életmódról számolt be adóbevallásában. Éves jövedelme 242 ezer eurónak felel meg. Ez a duplája a tavalyinak! Mindössze egy 77 négyzetméteres ingatlan van a nevén. Az ellenzéki Navalnij szerint ő is milliárdos, méghozzá amerikai dollárban.

Talán a legnagyobb a kontraszt az adóbevallás és a valós helyzet között a Suvalov házaspár esetében látszik: a férfi miniszterelnök-helyettes. Az éves jövedelme mindössze 1,2 millió rubel. Ebből “bérel” két londoni luxusingatlant : az egyik 480, a másik 1480 négyzetméter. Neje, Olga szerényen csak évi 90 ezer rubelt vallott be. Az ellenzéki Navalnij szerint ő is milliárdos – méghozzá dollárban! Ebben lehet valami, hiszen Olga asszony az egyik közösségi oldalon magánrepülőgépen feszít. Nem ő utazott a gépen, hanem Corgi kutyái érkeztek Londonból! Erzsébet királynőnek is Corgi kutyái vannak, így természetes, hogy Olga asszony, a moszkvai elit kiválósága sem lehet meg nélkülük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez