Miért kapott méregdrága svájci órákat kormányfőként Francois Fillon?

Teljesen érdekmentes volt az ajándékom – hangsúlyozta az az olasz-svájci üzletember, aki személyesen nyújtotta át az egyik órát Franciaország akkori miniszterelnökének munkahelyén, a Matignon palotában. A kétes hírnévnek örvendő Pablo Victor Dana jelenleg egy pénzügyi alapot irányít Dubajban.

Az ilyen alapok gyakran ajánlanak olyan szolgáltatásokat vagyonos ügyfeleiknek, melyek az adó elkerülésére irányulnak. Francois Fillon vagyonbevallásában feltüntette, hogy két olyan svájci óra boldog tulajdonosa, melyek ára 12-15 ezer euró. Mindkét órát ajándékba kapta.

Vajon miért ajándékoz valaki méregdrága órát egy fontos döntéshozónak? – tudakolja a párizsi sajtó. Amely különösen érzékeny erre a témára azóta, hogy a rendőrség vizsgálatot indított a konzervatívok elnökjelöltje, Francois Fillon ellen, mert a családtagjait szabálytalanul több ezer eurós fizetésért alkalmazta mint parlamenti munkatársakat. Fillon elismerte, hogy a családtagjait alkalmazta, de tagadja, hogy ezzel törvénysértést követett volna el. Franciaországban a törvény lehetővé teszi a családtagok alkalmazását a parlamenti asszisztensek között, de csak akkor, ha azok valóban végeznek is valamiféle munkát. Mme Fillon egy angol lapnak elárulta: soha nem csinált semmit sem a parlamentben!

Francois Fillon elismerte azt is, hogy a két méregdrága órát ajándékba kapta, de tagadja, hogy ezzel törvénysértést követett volna el. Korábban azt is elismerte, hogy egy 13 ezer eurós luxusöltönyt fogadott el egy kétes hírű üzletembertől, aki Franciaország egykori afrikai gyarmatain számtalan gyanús ügybe keveredett. Francois Fillon tagadta viszont a Canard Enchainé című lap leleplezését, mely szerint 50 ezer euróért cserébe egy kétes hírű libanoni üzletembert mutatott volna be Vlagyimir Putyinnak.

A sok kínos ügy miatt Francois Fillon népszerűsége csökkent, jelenleg csak a harmadik helyen áll a francia elnökjelöltek között. Franciaországban az elnökválasztás kétfordulós: az a két jelölt mérkőzik meg egymással a második fordulóban, aki a legtöbb szavazatot szerezte az elsőben. Fillon tehát jelenleg vesztésre áll, nem kis részben a korrupciós vádak miatt Franciaországban…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez