A vizsgálóbírók beidézték Marine Le Pent – de hiába

A francia elnökjelölt szélsőjobboldali pártjának, a Nemzeti Frontnak az Európai Parlamentben dolgozó asszisztensei Franciaországban pártalkalmazottak. 24-ből 20 asszisztens esetében ez a helyzet – így összegezte a korrupciós vádat Martin Schulz, még mint az Európai Parlament akkori elnöke.

Schulz rámutatott: nem kaphat valaki egyszerre kétfelől fizetést! Az uniós vizsgálat meg is indult, és ezt követi most a francia korrupcióellenes hatóság akciója. A vizsgálóbírók azért akarják látni Marine Le Pen asszonyt, hogy megkérdezzék tőle: hogy lehet az, hogy saját brüsszeli kabinetfőnöke és testőre is alkalmazottja pártjának Franciaországban? A vizsgálóbírók jövő péntekre rendelték be a szélsőjobboldali párt vezérét. Elvben a meghallgatásból könnyen lehet kihallgatás, melynek eredményeképp Marine Le Pen ellen vádat is emelhetnek korrupció miatt.

Csakhogy közben zajlik az elnökválasztási kampány, melynek egyik esélyese nem más, mint Marine Le Pen! A szélsőjobb vezére ezért közölte: semmiképp sem megy el a vizsgálóbírókhoz. Sőt, megfenyegette őket, mondván: ha az igazságszolgáltatás a választási kampány kellős közepén ilyen akciót kezd, akkor számolnia kell azzal, hogy ha győz a szélsőjobb, akkor ennek következményei lesznek. Patrióta igazságszolgáltatást akarunk – hangsúlyozta Marine Le Pen. Franciaország köztársasági elnöke, aki nem indul újra, kiállt az igazságszolgáltatás függetlensége mellett. Francois Hollande megengedhetetlennek nevezte, hogy egy politikai párt vezére megfenyegesse a vizsgálóbírókat.

Milyen esélye van annak, hogy Marine Le Pen legyen Franciaország elnöke? A szélsőjobb vezére igen népszerű, jelenleg az első helyen áll. Csakhogy Franciaországban van olyan republikánus hagyomány, mely a mérsékelt jobb- és baloldali pártokat egyesíti a szélsőjobb ellen. Megtapasztalta ezt Marine Le Pen édesapja, aki a szélsőjobb színeiben bekerült ugyan a második fordulóba, de ott megsemmisitő vereséget szenvedett Chirac későbbi elnöktől, aki a mérsékelt jobboldaltól a kommunistákig mindenkinek a szavazatát megkapta. Nincs kizárva, hogy ez a forgatókönyv érvényesül idén is Franciaországban – de Marine Le Pen bízik a Trump-hatásban és a populisták általános előretörésében egész Európában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez