A Nobel-díjas Stiglitz nekiment Marine Le Pennek három nappal az elnökválasztás előtt

Twitterháború tört ki az amerikai professzor és a francia szélsőjobb elnökjelöltje között, mert Marine Le Pen úgy állítja be a Nobel-díjas közgazdászt, mint aki támogatja őt és euroszkeptikus elképzeléseit.

Nem vagyok Marine Le Pen híve! Nem támogatom sem őt, sem pártját, sem annak politikáját! Egyébként meg zsidó vagyok és a feleségem családja Franciaországból kényszerült menekülésre a második világháború idején – üzente Twitteren a dühös professzor. Akinek az utolsó célzása arra vonatkozott, hogy Marine Le Pen – pártjának régi antiszemita hagyományait folytatva – csökkenteni igyekekszik a franciák felelősségét a holokauszt idején. A nácik a hibásak egyedül a francia zsidók deportálásáért és kiirtásáėrt – ez a Front National álláspontja, melyet Marine Le Pen a választási kampány során is hirdet. Franciaországból több mint 90 ezer zsidót hurcoltak el és 80 ezer nem tért vissza.

A Joseph Stiglitz kontra Marine Le Pen vita persze elsősorban nem erre, hanem az euróra vonatkozik. Franciaországban tavaly jelent meg a Nobel-díjas közgazdász könyve Az euró fenyegeti Európa jövőjét címmel. Minthogy Marine Le Pen ki szeretné vinni Franciaországot az eurozónából, ezért a könyvet gyakran idézi híveivel együtt. Tegyük hozzá, hogy az eurót Stiglitz professzoron kivül nagyon sokan bírálták és bírálják, a neoliberalizmus atyjától, Milton Friedmantól egészen Soros Györgyig. Nemrég 25 Nobel-díjas közgazdász nyilatkozatot tett közzé a párizsi Le Monde-ban, amelyben kritizálják Marine Le Pen gazdasági elképzeléseit. A Nemzeti Front vezére különben Twitteren válaszolt Stiglitz professzornak, mondván: meghívtam pártunk egyik konferenciájára, de sokalltam a 100 ezer eurót, melyet a fellépésért kért! Mire Stiglitz ugyancsak Twitteren ennyit írt: ebből is látszik, hogy Marine Le Pen alkalmatlan az elnöki posztra, melyre pályázik Franciaországban…

Fotó: Joseph Stiglitz / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez