Európai pénzügyek és migránspolitika

Ez volt Macron francia elnök berlini tárgyalásainak két fő témája. A francia államfő kompromisszumot ajánlott Angela Merkel kancellárnak : ha elfogadja az eurozónával kapcsolatos francia reformok egy részét, akkor Párizs is kész a kompromisszumra a migránspolitika ügyében. Az idő sürget – hangsúlyozta mindkét európai vezető arra utalva, hogy az EU mind jobban lemarad a globális versenyben az Egyesült Államok és Kína mögött.

A probléma csak az, hogy Macron reformjait senki sem támogatja Németországban. Martin Schulz volt az egyetlen híve a francia elnök reformkoncepciójának, de ő végülis megbukott. Így a német kormányban nincs senki, aki komolyan venné, hogy közös kassza kell az eurozónának. Mindenki azon az állásponton van: előbb minden tagállam tegye rendbe a saját pénzügyeit! Ez finom célzás Franciaországra, Olaszországra és Görögországra. Németország semmiképp sem kíván garanciát vállalni ezeknek az államoknak a csillagászati államadósságáért. Párizs korábbi ötletéből, hogy az eurozónának legyen közös pénzügyminisztere valószínűleg egyelőre nem lesz semmi.

Németországnak viszont sürgős a közös migránspolitika az Európai Unióban. Macron ehhez nyújthat támogatást, ha cserébe Franciaország is kap valamit. Csakhogy korábban mind a két vezető megígérte: a következő EU-csúcson júniusban előállnak a reformtervekkel. Addig még nyolc hét van, és az alapkérdésekben sincsen egyetértés Franciaország és Németország között. Június 19-én lesz a következő francia-német csúcs. Azon lehet tisztázni az ellentéteket, hogy aztán valamiféle közös reform tervet tegyenek le az EU asztalára június 29-én Brüsszelben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez