Mélyütés Trumpnak az EU-mexikói szabadkereskedelmi egyezmény

A hétvégén megnyílt hannoveri vásáron részt vett Mexikó elnöke is, aki Angela Merkel kancellárral együtt a szabadkereskedelem híve. Mindkét vezető sürgette: a hosszú és nehéz tárgyalások érjenek véget a hannoveri vásár megnyitására, hogy így együtt mutathassák meg a világnak és főként Donald Trumpnak: az USA nincs mindent meghatározó döntési helyzetben.

Van alternatíva – hangsúlyozta Enrique Pena Nieto mexikói elnök. Akinek hazáját ugyancsak nehéz helyzetbe hozta Trump a Nafta-tárgyalásokon és a határon épülő kerítéssel. A Nafta három észak-amerikai állam: az USA, Mexikó és Kanada szabadkereskedelmi övezete. Trump az America First gondolat jegyében nehéz helyzetbe hozta partnereit, amelyek jóval gyengébbek, mint az Egyesült Államok.

Ezért hangsúlyozta most Mexikó elnöke, hogy a világ legnagyobb gazdasági integrációjával kötöttek egyezményt. Az EU részéről Cecilia Malström kereskedelmi biztos azt emelte ki, hogy az unió és Mexikó hisznek a szabadkereskedelemben – ellentétben Trump elnök Amerikájával. Az EU és Mexikó szabadkereskedelmi egyezménye csaknem minden termékre eltörli a vámtarifákat. Ugyanakkor védettnek nyilvánít olyan különleges termékeket, melyek az érintett államok számára szimbolikusak. Ezért a szegedi szalámi ezentúl védett terméknek számít Mexikóban is – hála az Európai Unió és Mexikó szabadkereskedelmi egyezményének.

Fotó: székesegyház – Mexikóváros / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez