Németek vizsgálják Chilében a náci pedofil kommuna ügyét

A héten érkeztek meg az ügyészek és az igazságügyi minisztérium képviselői a dél-amerikai országba, hogy tájékozódjanak a Colonia Dignidadot érintő nyomozásról.

Mario Carroza chilei ügyész hétfőn két órán át tárgyalt német kollégáival a 60-as években az egykori náci tisztek és német bevándorlók által alapított Colonia Dignidad ügyében – adta hírül az AFP. A Santiagótól délre működő, külvilágtól teljesen elzárt szekta évtizedeken át kegyetlen kínzások helyszíne volt. Alapítóját, a náci hadsereg egykori betegápolóját, Paul Schafert 26 kiskorú fiú szexuális megrontásával, a kolónia több tagjának megkínzásával, valamint Augusto Pinochet rezsimjével való együttműködéssel vádolták. A szektavezér 1996-ban Argentínába szökött, de csaknem tíz évnyi bujkálás után 2005-ben elkapták és 2006-ban 20 év börtönre ítélték. 2010-ben halt meg a börtönben, 88 évesen.

000dign

A több száz tagot számláló szekta orvosát is elítélték Chilében: Hartmut Hopp pedofíliában való bűnrészességért öt évet kapott, az ítélet elől azonban Németországba szökött, és éveken át élt Krefeldben. Berlin megtagadta a kiadatási kérelmet,  a férfinak Németországban kell letöltenie büntetését. Az AFP szerint az ő ügyében érkezett a német delegáció Chilébe.  „Megosztottuk egymással az információinkat, átnyújtottunk bizonyos dokumentumokat, és megnyitottuk az utat a szemtanúk előtt, hogy tanúskodhassanak Németországban” – közölte Carroza ügyész a riporterekkel.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez