Kínában 193 ezer dollárt ér egy ember élete

Ennyit kapnak annak a 18 éves fiúnak a szülei, akit tévesen ítéltek halálra és végeztek ki 1996-ban Belső-Mongólia tartományban Kína északi részén. A fiatalembert nemi erőszak és gyilkosság miatt végezték ki – mint most kiderült, tévedésből.

Egy mongol fiatalember Belső Mongólia fővárosában megerőszakolt és megölt egy nőt az egyik nyilvános vécében. A rendőrség elfogott egy 18 éves mongol fiút. A bíróság elítélte, bár kétségek voltak a bizonyítékokat illetően. A fiút kivégezték. Szülei, akik idén 70 és 62 évesek, nem hagyták annyiban a dolgot, és elszántan küzdöttek azért, hogy bizonyítsák: tévedés történt. Nem az ő fiúk volt a tettes. 18 év után a bíróság igazat adott nekik.

A fiú életét visszaadni nem lehet, de a törvény ilyenkor kárpótlást ír elő, 20 éves átlagos munkabért, Ez körülbelül 1,2 millió jüan, vagyis nagyjából 193 ezer dollár. Ezen kívül a szülők még perelhetik az államot azért, mert óriási érzelmi veszteséget okozott nekik. A bíróság ennek alapján még megítélhet 300 ezer jüant. Ez körülbelül 45 ezer dollár.

Ebben a kínai tartományban több mongol él, mint Mongóliában (a számuk 4 millió körül van) A mongol kisebbség és a kínai többség viszonya sokkal jobb, mint a Hszincsiang-Ujgur tartományban, de feszültségek azért vannak. Itt van Dzsingisz kán sírja, és minden mongol tudja: a nagy kán unokája, Kubilaj legyőzte a kínaiakat, és megalapította a Jüan dinasztiát. Hopili néven Kína császára lett, és az ő nevéhez fűződik a kínai főváros, Peking megalapítása is. Mao elnök idejében még volt mongol kommunista vezető a hatalmi elitben, ma már nincsen. A mongolok kisebbségbe kerültek a saját hazájukban, Belső Mongóliában. A kínai sajtó nem írja meg egyértelműen, de valószínű, hogy az ártatlan fiút azért végezték ki gyorsan kétes bizonyítékok alapján, mert nem tudott jól kínaiul, és nem is nagyon védekezhetett a vádak ellen, melyeket valószínűleg meg sem értett igazán.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez