A magyaroknak is hatalmas lehetőség Afrika

A kontinensben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket, kihívásokat és Afrika jelenlegi helyzetét mutatta be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Biztonságpolitikai Szakkollégiumán és a Magyar Afrika Társaság.

„Nincs még egy olyan hely a Földön, ahol annyi kiaknázatlan lehetőség lenne, mint Afrikában” – ezekkel a szavakkal írta le megnyitójában Balogh Sándor, az AHU elnöke a kontinenst az immár 2. Afrika-konferencián. Ilosvai Dániel, a Biztonságpolitikai Szakkollégium Diákbizottságának elnökségi tagja is köszöntötte a konferencia résztvevőit. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az érdeklődők több előadást is végighallgathattak Afrika jelenlegi helyzetéről.

A többi között a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központok (HTCC) afrikai működéséről beszélt Kutasi Szabolcs kereskedelmi igazgató, az AHU orvosi misszióit Dr. Késmárszki Róbert és Kis Kamilla ismertette. A fej-nyaksebész főorvos, fül-orr-gégész szakorvos trópusi tapasztalatait osztotta meg az AHU 2013-as ugandai missziójáról és a helyiek különleges  betegségeiről. Kiss Kamilla, az AHU humanitárius projektkoordinátora az ugandai kórházépítésről és a bamakói, ugandai és etiópiai gyermektámogatási programokról, valamint az AHU mentőszolgálatáról beszélt.

A biztonságpolitika sem maradt ki: Mali és Szomália jelenlegi helyzetéről szólt az utolsó két előadás. Mali helyzetét Atkári Győző alezredes, az Európai Unió Mali Kiképző Művelet (EUTM Mali) összekötő főtisztje, és Sólyomfi Andrea Hanna PhdD hallgató ismertette katonai és turizmusbiztonsági szempontból. Az Iszlám Állam szomáliai tevékenységével zárult a konferencia, amelyet Dr. Marsai Viktor, az NKE oktatója mutatott be.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez