Generációk és irányok – A magyar afrikanisztika a 21. század elején címmel rendeztek konferenciát

 

A konferenciát, melyen a hazai afrikanisztika legismertebb képviselői adtak elő, az NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karán létrehozott Afrika Kutatócsoport – melynek vezetője Marsai Viktor adjunktus, a konferencia egyik főszervezője – és az MTA-n belűl működő Afrikanisztika Albizottság szervezte közösen. A rendezvény célja az volt, hogy fórumot biztosítson a magyar afrikanisztika közösség tagjainak, hogy megvitassák a tudományáig hazai állását, az eddig elért eredményeket, a nemzetközi trendeket és a jövőbeni kutatási területeket, irányokat, módszereket.dscf0149

A vendégeket Koller Boglárka az NKE dékánja és Bayer József akadémikus, az MTA Afrikanisztika Albizottságának elnöke köszöntötte. Bayer József kiemelte, hogy “Afrika jövője az egész emberiség jövője” és hogy a földrész problémáinak megoldásához elsősorban az infrastruktúra kiépítésével kell segítenünk.

sarkany-mihaly tarrosy-istvan kiss-judit

Búr Gábor az ELTE docense nagyon érdekes előadást tartott a ’45 utáni magyar-afrikai kapcsolatok fontosabb eseményeiről. Horváth Márk a KKM Afrika Főosztályának vezetője megemlítette, hogy a 2015-ben meghirdetett Déli Nyitás politikájának egyik fontos iránya többek között a szubszaharai Afrika, ahol egyre több követségünk nyílik, nő a külgazdasági szakdiplomaták száma és nagyon megélénkült a kölcsönös látogatások száma. Suha György miniszteri biztos a magyar afrikanisztika lehetőségeiről beszélt a Déli Nyitás támogatásában.

suha-gyorgy dscf0099

Tarrósy István docens, a konferencia másik főszervezője, aki egyúttal a PTE Afrika Kutatóközpontjának vezetője “Afrikanisztika a Csendes-óceán két partján” címmel tartott előadást. Az utóbbi néhány évben Kína, Japán, Tajvan és az USA legfontosabb afrikanisztikai műhelyeit, egyetemi központjait látogatta végig. Izgalmas előadásában bemutatta az ezekben folyó munkát.
Az egyik leghangulatosabb prezentációt a négy évig Etiópiában tanító Szélinger Balázs adta elő. Személyes hangulatú beszámolójában az ott töltött idő szépségeiről és nehézségeiről számolt be.

bayer-jozsef biernaczky-szilard borbely-emese

A konferencia zárópaneljének egyik témája az afrikanisztika civil szemszögből volt. A Taita Alapítvány vezetője Borbély Emese kenyai munkájukat mutatta be. Morris Andrea – Afrika másként – a bamakói tevékenységüket ismertette. Az AHU nevében Kanizsay Endre professzor a HTCC rendszeréről, az afrikai missziókról beszélt.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez