Az ENSZ-szel együtt próbál segíteni a Magyar Afrika Társaság a menekültügyi helyzeten

A 2015-ös NGO konferencián az ENSZ az alapításának 70. évfordulóját ünnepli, és összehozza a nemzetek civil szervezeteit. Az idei konferencián Patay Dorottya, a Magyar Afrika Társaság civil és humanitárius ügyek igazgatója is részt vett.

A Magyar Afrika Társaság idén augusztusban jelen volt az ENSZ-székházban tartott konferencián, amelyet New York-ban a globális civil szervezetek számára szerveztek. A Magyar Afrika Társaság részvétele idén azért volt különösen fontos, mert a mostani magyarországi és európai menekültügyi helyzet miatt a társaságra is igen nagy teher hárul.

„Megpróbáljuk a lehető legtöbb eszközt bevetni annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudjuk kivenni a részünket a probléma megoldásában.  Ezért vettünk részt a konferencián. Ezt a lehetőséget arra használtuk fel, hogy a civil szervezetekkel, illetve az ENSZ képviselőivel megtárgyaljuk, hogyan tudunk szervezetként a leghatékonyabban fellépni egy ilyen jellegű problémánál” –  mondta Patay Dorottya.

„A konferencián való részvétel tanulsága az volt, hogy az a globális krízishelyzet, ami jelenleg fennáll, azt kívánja meg az érintettektől és a résztvevőktől, hogy ne egyénileg próbálják megoldani a helyzetet, hanem nemzetközi összefogással találják meg a megoldást. Ez a mi esetünkben azt jelenti, hogy az ENSZ különböző alszervezeteivel, illetve globális civil szervezetekkel egyfajta párbeszédet folytatunk, és együtt próbáljuk megoldani a helyzetet. Nagyon fontos közben az, hogy különböző erőforrásokat vonjunk be, amikhez csak hozzá tudunk jutni.  Ez lehet emberi, anyagi és szakmai erőforrás. A szervezetünk, ahogy eddig is, még nagyobb hangsúlyt fektet a pályázatok elérésére, külső szakértők bevonására.”

DSC_0422

„A Magyar Afrika Társaság elsődleges célja, hogy tehermentesítse a menekülteket befogadó központokat. Fontos egészségügyi szolgáltatást tudunk nyújtani, hiszen az AHU orvosi vonala igen erős. Elsődlegesen tehát erre koncentrálunk. Mivel nagyon nagy teher hárul a menekülttáborokra, ezért az a célunk, hogy tehermentesítés céljából olyan orvosokat küldjünk oda, akik segíteni tudják az egészségügyi szolgáltatókat” – mondta Patay Dorottya a konferencia után.

Ami végeredményben kiderült az idei konferencián, az az, hogy nemzetközi szervezetek közösen, együttes erővel kívánják kezelni és megoldani a fennálló helyzetet.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez