Két óriás és 28 törpe – miért marad le Európa a mesterségesintelligencia-versenyben?

Az Európai Unió évente 20 milliárd eurót kíván a mesterséges intelligencia kutatására és fejlesztésére fordítani – jelentette be Andrus Ansip, az EU informatikával foglalkozó alelnöke. Mire fordítanák ezt a hatalmas összeget?

Mindenekelőtt arra, hogy Digital Innovation Hub-okat hozzanak létre, lehetőség szerint mindenütt az Európai Unióban. Ezek a digitális újító központok azután felgyorsítanák a robotok munkába állítását az egész Unióban. Amely szép csendben lemarad az USA és Kína mögött ezen a stratégiai fontosságú területen. Miért?

Mert hiába 500 milliós az EU, de 28 tagállamból áll. Ráadásul ebből egy – Nagy-Britannia – éppen távozóban. A tagállamok mind egyedül próbálkoznak és ezzel el is buknak szépen a több mint 300 milliós Amerika és az 1,4 milliárd lakosú Kína mögött. Kínos statisztikával bizonyítja ezt a Bloomberg. A New York-i gazdasági portál azt vizsgálta, hogy az illető országban hány olyan informatikai startup cég van, melynek az értéke több mint egymilliárd dollár?

1. USA – 115
2. Kína –   65
3. EU   –   26, és ebből Nagy-Britannia 13!

Miközben a globális piacon olyan óriások hasítanak, mint a Google vagy a kínai Tencent és mögöttük a feltörekvő startup cégek, addig Európában óriások nincsenek és az új cégek száma is kicsi. Pedig van két olyan európai cég, amely az élvonalba jutott a mesterséges intelligencia kutatásában és fejlesztésében. Csakhogy az egyik Svájcban van /ABB/, a másik német ugyan /Kuka AG/, de már megvették a kínaiak. A mesterséges intelligencia kutatása ugyanis hihetetlenül drága és nagyon sok kiváló és remekül megfizetett kutatót igényel. Az amerikaiaknak és a kínaiaknak vastag a pénztárcájuk, Európának viszont nem.

Azért persze próbálkoznak az európaiak. Macron Franciaországot szeretné a mesterségesintelligencia-kutatás középpontjává tenni: a japán Fujitsuval együttműködve szeretnének versenyképesek lenni a globális piacon. Londonban épp most jelentettek be egy 1,4 milliárd dolláros mesterséges intelligencia programot, melyet magáncégek hoztak össze, de a kormányzat is támogatja őket. Közösen kell ezen a piacon fellépnünk – hangsúlyozta az EU alelnöke, amikor bejelentette az uniós mesterséges intelligencia programot. Ebben elvben mindenki egyetért, de közben a tagállamok mind külön-külön próbálkoznak. A szuverén kísérletek szuverén kudarca borítékolható ezen a piacon: Japán és Dél-Korea is lemaradt ezen a téren az USA és Kína mögött, mert a belső piacuk túlságosan szűk. A Facebook 2 milliárd embert ér el. Igaz, hogy most komoly etikai problémákkal küszködik. Erre sietve rá is mutattak Brüsszelben. De hát egy dolog az etika és más a biznisz. Ott a méret számít: az USA és Kína ezért eredményes a mesterségesintelligencia-versenyben, Európa 28 törpéje pedig csak beszél az együttműködésről, de közben mind egyedül akar óriássá lenni…

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez