Lesz közös francia-német javaslat az eurózóna reformjára

Ezt erősítette meg Olaf Scholz német pénzügyminiszter, miután tárgyalt Bruno Le Maire francia pénzügyminiszterrel. Az Európai Unió két vezető hatalma menetrendet dolgoz ki az eurózóna reformjára.

Ennek a menetrendnek június végére, az EU következő csúcstalálkozójára el kellene készülnie, de sokan kételkednek benne, hiszen komoly nézeteltérések vannak Berlin és Párizs között. “Mindenképp kompromisszumot kell találni a franciák és a németek között!” – hangsúlyozta Valdis Dombrovskis, az EU pénzügyekben illetékes alelnöke.

Hogy sikerülhet kompromisszumot találni? Úgy, hogy jelentősen megnyirbálják Emmanuel Macron eredeti elképzeléseit: egyelőre nem lesz közös pénzügyi alap az adósságproblémák elhárítására és nem lesz közös költségvetés sem, közös pénzügyminiszter irányításával. A németek ugyanis nem akarják felvállalni mások csillagászati adósságait (Franciaország, Olaszország, Görögország stb.) Mi lesz ehelyett?

Bankunió, vagyis az eurozóna bankjai egységes rendszer alapján működnek majd. Ehhez társulhat később egy közös betétbiztosítási rendszer, amely fontos a befektetők biztonsága szempontjából, hiszen azt jelenti: Németország garantálja a pénzük biztonságát, bármelyik euróövezeti tagállamban is van a betétjük.

Az eurózóna reformja megteremtheti a kétsebességes Európát, vagyis azt, hogy az eurózóna tagállamai kapják az uniós pénzek oroszlánrészét, míg a kimaradók a saját erőforrásaikra lesznek utalva. Erről Olaf Scholz pénzügyminiszter nem beszélt, hiszen ez politikai döntés, melyet az EU tagállamok vezetői hozhatnak meg Brüsszelben. Emmanuel Macron azt javasolta: állítsák választás elé a kimaradó tagállamokat. Ha belépnek az eurózónába, akkor élvezhetik annak előnyeit, de ez egyben azt is jelenti, hogy alkalmazkodniuk kell a szigorú előírásokhoz. A Brexit után előre kell lépnünk! – hangoztatja Emmanuel Macron francia elnök, aki az eurózóna reformjának fő képviselője. Angela Merkel német kancellár csak félszívvel támogatja a reformot, mert tudja: az óvatos németek nem kívánják garantálni mások csillagászati adósságait. Épp ezért fontos, hogy most optimistán nyilatkozott Olaf Scholz német pénzügyminiszter az eurózóna reformjáról, amely csakis akkor valósulhat meg, ha azzal az EU legerősebb gazdasági hatalma, Németország egyetért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez