7 millió embert öl meg évente a légszennyezés a világon

A riasztó adatot az Egészségügyi Világszervezet, a WHO tette közzé, amely évről évre átfogó felmérést végez több mint száz országban. A helyzet rossz és lassan tovább romlik: egy évvel korábban “csak” 6,5 millióan haltak meg légszennyezés miatt.

A legrosszabb a levegő Ázsia és Latin-Amerika nagyvárosaiban, de Afrika sem marad el nagyon tőlük. Két-két millióan haltak meg tavaly légszennyezés miatt a dél-ázsiai régióban, ahol mindenekelőtt India katasztrofális adatai rontották az összképet és a nyugat-csendes-óceáni térségben, ahol Kína a fő bűnös. Afrika egymillió halottal szerepel a listán, Európa 500 ezerrel.

Miért okoz ilyen sok halált a légszennyezés a nagyvárosokban? Mert nemcsak a tüdőt, hanem a vérkeringést is károsan befolyásolja: a stroke-ért 25%-ban felelős, szívinfarktus esetében az arány 24%! A mikrorészecskék magas aránya egyes nagyvárosok levegőjében meghaladja a WHO normáknak az ötszörösét. A legrosszabb a helyzet India fővárosában, Delhiben, de szorosan a nyomában jár Peking és Sanghaj. Alig marad el tőlük Lima és Mexikóváros.

A riasztó adatok mellett a WHO vezetői a pozitív példákra is felhívták a figyelmet: Kína egyes nagyvárosaiban – így például Pekingben és Sanghajban – megszüntették a széntüzelést, mely az első számú felelőse volt a levegő szennyezettségének. Néhány nagyvárosban fokozatosan betiltják a dízelautókat. Ilyen például Párizs vagy Mexikóváros.

Mi a helyzet az Európai Unióban? Brüsszelben sokáig elnézően kezelték a környezetvédelmet, de idén ez lassan megváltozik. Az EU környezetvédelmi biztosa, Karmenu Vella januárban kilenc uniós tagállam illetékes miniszterét kérette magához (Magyarország, Csehország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Románia és Szlovénia). Ezekben az országokban évek óta nem javulnak a levegő szennyezettségi adatai, a kormányok és önkormányzatok nem tesznek eleget ennek megváltoztatására. Ha ez így megy tovább, akkor az érintett uniós tagállamokat az európai bíróság elé citálhatja az uniós biztos, akinek erről május végéig kell nyilatkoznia.

A környezetbarát korszerű technológiák bevezetés sokat javíthat a levegő minőségén – hangsúlyozta az Egészségügyi Világszervezet, utalva a napelemekre, illetve az elektromos autókra. Azért is fontos a gyors változás ezen a téren, mert a légszennyezés legfőbb áldozatai az ötévesnél fiatalabb gyerekek! Jelenleg a világ népességének 91%- a olyan környezetben él, ahol átmenetileg vagy tartósan meghaladja a légszennyezés a WHO-normákat. Ez különösen veszélyes a terhes anyákra és az ötévesnél fiatalabb gyermekekre. Az asztma és egyéb krónikus tüdőbetegségek 43%-át a rossz levegő okozza. A felnövekvő nemzedékek számára tehát létfontosságú lenne a légszennyezettség elleni harc, de a legtöbb helyen elhanyagolják ezt a kormányok, mert általában igen jelentős beruházásokat igényel és nem hoz közvetlen politikai vagy gazdasági hasznot. A WHO tehát azt valószínűsíti, hogy ha minden így megy tovább, akkor a tavalyi hétmillióról tovább növekszik azok száma, akik a levegő szennyezettsége miatt halnak meg idő előtt.

Fotó: aktivisták Edinburgh-ban 2015-ben / Flickr

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez