Ebben az országban a legjobb a levegő a világon

A levegő tisztaságának tekintetében mindenképpen Afrika viszi el a pálmát – ott is a szubszaharai országok. A lista végén pedig a Közel-Kelet kullog.

A legmérgezőbb levegője Szaúd-Arábiának van, a sereghajtók sorrendje ezután Kuvait, Bahrein, Katar és az Egyesült Arab Emírségek. A legtisztább levegővel viszont Kenya, majd  Tanzánia, Etiópia, Mozambik és Kamerun dicsekedhet – állítja a brit Ecoexpert felmérése, melyet a Newsweek ismertet.

screenshot_5

Európában Boszniában és Bulgáriában a legrosszabb a helyzet, ezt követi Oroszország, Belorusz, Csehország, Szlovákia és Macedónia, aztán Belgium, Észtország, Lengyelország, Szlovénia, Szerbia és Ukrajna mellett hazánk jön a sorban.

screenshot_4

Az Egészségügyi Világszervezet adatai sem adnak túl sok okot az optimizmusra, ezek szerint 2009 és 2016 között 8 százalékkal nőtt a légszennyezés mértéke a világon. Ami az üvegházhatású gázok számlájára írható – ezek kibocsátása, mint arra már régóta figyelmeztetnek a szakemberek, visszafordíthatatlan károsodást okozhat bolygónknak.

Becslések szerint évente 7 millió ember halálát okozza a rossz levegő. Maria Neira, a WHO illetékese szerint egyenesen közegészségügyi vészhelyzet van egy sor országban. Amiért nagy árat fizetünk. A légszennyezés a gazdaságra és az életminőségre egyaránt hatással van, sok krónikus és végső soron végzetes betegség kiváltója.

Fotó: Kenya – Kilimandzsáró / Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez