Aszály miatt hirdettek országos vészhelyzetet Lesothóban

A helyzet rendkívül súlyos az apró dél-afrikai országban, ahol az iszonyatos szárazság miatt tönkrementek a termőföldek. A WHO közben arra figyelmeztetett, hogy a mostani aszály évekig hátráltathatja a mezőgazdaságot az országban, és így több százezer ember élelmiszerbiztonságát veszélyezteti.

Lerible körzetben a legsúlyosabb a helyzet, ahol gyakorlatilag a teljes kukoricatermés tönkrement. A gazdáknak ezért nincs mit betakarítaniuk, ami azt jelenti, hogy nem tudnak mit eladni és nincs miből biztosítaniuk napi élelmiszeradagjukat. Többen azt mondják, már az sem segítene rajtuk, ha eleredne az eső. Ráadásul a téli időszak is most közeledik arrafelé, ami további aggodalmakra ad okot.

A WHO szerint is a vidéken élő emberek vannak leginkább kitéve az élelmiszerhiány veszélyének. Becslések szerint a vidéki népesség 80 százaléka maradhat élelmiszer nélkül, ezért a WHO azonnali lépést sürget a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

Komoly problémát jelent, hogy nincs elegendő kút, ahonnan vizet szerezhetnének a gazdák, hogy megmentsék, ami még menthető. Hiány van tartályokból és olyan szállítóeszközökből is, melyekkel nagy mennyiségben lehetne vizet eljuttatni a földekhez. A helyzet miatt a lesothói kormány országos veszélyezetet hirdetett. Emellett egy 10 millió dolláros segélycsomag összeállítását ígérte. Szakértők azonban jelezték, hogy ez messze nem elegendő a rászorulók megsegítésére. Szerintük ennek legalább a háromszorosára lesz majd szükség.

A legrosszabb forgatókönyv a WHO szerint az, hogy a gazdák elkezdik eladni mindenüket, beleértve az eszközeiket és a haszonállataikat is, ami még nagyobb szegénységbe és kilátástalanságba taszítja majd őket. Az ország lakosságának több mint a fele már amúgy is kevesebb, mint napi egy dollárból kénytelen megélni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez