Amerikai-orosz külügyi találkozó lehet a G20-on

Május 20-21-én tartják meg a G20 értekezletet Argentínában, és ezen Lavrov orosz külügyminiszter eszmét cserélhet amerikai kollégájával, Mike Pompeóval. Ezt maga Szergej Lavrov külügyminiszter közölte az Interfax orosz hírügynökséggel. Minthogy a két állam kapcsolatai a mélyponton vannak, minden találkozó reményt nyújthat a javulásra.

Putyin elnök, akit most iktattak be újabb hat évre, érvényes meghívóval rendelkezik a Fehér Házba – mondta az orosz diplomácia vezetője. Trump hívta őt meg, miután gratulált választási győzelméhez. Csakhogy Trumpot otthon szorongatják túlságosan szoros orosz kapcsolatai miatt, ezért a csúcstalálkozó időpontja tökéletesen bizonytalan.

A feszült közel-keleti helyzet miatt mindenképp szükség lenne amerikai-orosz eszmecserére, hiszen a két nagyhatalom vezérkari főnökei csak a konkrét katonai problémákat vitathatták meg Bakuban. Oroszország olyan rakétavédelmi rendszerrel látja el Szíriát, mely képes lelőni a támadó izraeli gépeket. Izrael hadügyminisztere úgy nyilatkozott, hogy az izraeli légierő ennek ellenére folytatja a támadásokat még akkor is, ha a rakétákat kezelő orosz személyzet is veszélybe kerülhet.

Trump elnök felmondani készül az Iránnal megkötött nukleáris egyezményt. Irán jelenleg Oroszország szövetségese, miközben az Egyesült Államok Izraellel és Szaúd-Arábiával alkot szövetséget. Jemenben a két fél nyílt háborúban áll egymással, és Szíriában is rendkívül kiélezett a helyzet. Lavrov és Pompeo találkozója enyhíthetne ezen, ha létrejön az amerikai-orosz külügyminiszteri eszmecsere a G20 tanácskozáson Argentínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez