Spanyolország megtette az első lépést az eutanázia legalizálása felé

Most először vitatnak meg a parlament bizottságai az eutanázia legalizálásáról szóló törvényjavaslatot az országban.

A spanyol törvényhozás alsóháza csütörtökön szavazott az eutanázia legalizálását célzó törvényjavaslatról: 173 igen, 135 nem és 32 tartózkodással elindult egy folyamat, amelyet további viták követnek majd. Az első akadály elhárulásával ugyanis megkezdődhetnek az egyeztetések a spanyol büntető törvénykönyv 143. cikkelyének átalakításáról, amely jelenleg megtiltja a súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedők, valamint a súlyos, tartós és nagyfokú szenvedéssel együtt élő betegek halálba segítését.

000hos

Jelenleg Spanyolországban a gyógykezelés visszautasítása az egyetlen legális opció azoknak, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek. A Metroscopia 2017-es felmérése szerint azonban a közvélemény is eutanáziapárti, a spanyolok 84 százaléka támogatná, ha a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőknek lenne lehetőségük arra, hogy fájdalommentes  halálba segíthessék őket.

000hosp

A The Local beszámolója szerint a törvénymódosítás a „megbízható, békés, fájdalom nélküli” eutanáziát vagy asszisztált öngyilkosságot tenné lehetővé, ha azt a fent említett betegek önként és egyértelműen kérvényezik. A csütörtöki szavazás után most a parlament több bizottsága is megvizsgálja a javaslatot, mielőtt végső voksolásra bocsátanák azt az alsóházban. A jogszabály elfogadása azonban továbbra is kérdéses, hiszen a téma erősen megosztja a parlamentet: a kormánypárt és támogatói nemmel, míg a baloldali törvényhozók többnyire igennel szavaztak az eutanáziára.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez