Aszad elnök Szocsiban

Szíria elnöke elsősorban a belpolitikai kibontakozásról tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, aki a polgárháború kezdete, 2011 óta támogatja Aszad államfőt.

Szíriában 150 tagú alkotmányozó bizottságot akarnak létrehozni, melyben minden politikai erő szerepet kaphatna – természetesen a terroristák kivételével. Ezen a ponton ütközik az oroszok és a Nyugat véleménye, hiszen sok szír szervezetet Aszad és Putyin terroristának minősít, miközben  nyugatiak szerint ők a demokratikus kibontakozás hívei. Aszad elnök – az oroszok és Irán segítségével – fölénybe került a hazai fronton, de továbbra is harcban áll az Iszlám Állammal és a nyugatiak által támogatott néhány szervezettel. Jarmukban, Damaszkusz közvetlen közelében még heves harcok dúlnak: az Iszlám Állam fegyveresei bevették magukat az egykori palesztin menekülttáborba és ott elszánt ellenállást fejtenek ki. Több mint kétezer dzsihádharcos áll még szemben Aszad elnök csapataival Damaszkusz elővárosában, Jarmukban.

Miért nem szállít S300-as rakétarendszert Oroszország Szíriának, holott ezt régebben megígérte? Aszad látogatásának valószínűleg ez volt a fő célja, de Peskov szóvivő erről egy kukkot sem mondott. Korábban Putyin egyik tanácsadója elmondta a Kommerszant című moszkvai újságnak: azért nem szállítanak S300-as rakétákat Szíriának, mert Netanjahu izraeli miniszterelnök erre kérte Putyint. Netanjahu nem sokkal Aszad előtt tárgyalt az orosz elnökkel. Az izraeli légierő rendszeresen támadja az iráni katonai célpontokat Szíriában. Ezeket is védelmezte volna az S300-as orosz rakétarendszer, melyet Moszkva egyelőre megtagad Aszad elnöktől. Szíria elnöke tehát hoppon maradt, mert Moszkva számára fontosabb a jó kapcsolat Izraellel, mely megnyithatja az utat az Egyesült Államok felé is. Putyin szeretné elérni, hogy a Nyugat enyhítsen a szankciókon Oroszországgal szemben. Ezért is fogadta örömmel pénteken Szocsiban Merkel német kancellárt, aki az oroszok érdekében lobbizik az Európai Unióban és a NATO-ban.

Fotó: Egy korábbi Aszad-Putyin találkozó 2015 őszén / President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez