14 új bíborost nevezett ki Ferenc pápa

A szegénységben és üldöztetésben élő katolikusok vezetői kapnak elsősorban bíborosi kalapot a pápától, aki már a nevét is Szent Ferenctől vette fel.

Irakban és Pakisztánban a keresztények rendszeres üldöztetésnek vannak kitéve. Japánban elenyésző kisebbségben él a katolikus közösség. Olaszországban Aquila püspöke kap bíborosi kalapot, ahol nagy földrengés pusztított néhány évvel ezelőtt. A Vatikánban egy lengyel püspök, Konrad Krajewski foglalkozik a szegények gyámolításával és istápolásával. Június végén ő is bíborosi kalapot kap éppúgy, mint a Hittani kongregáció vezetője, akinek konzervativ elődjét Ferenc pápa nemrég váltotta le.

A 14 új bíborosból 11-en 80 évnél fiatalabbak, vagyis teljes jogú tagjai lehetnek a bíborosi kollégiumnak, amely a pápákat megválasztja. A bíborosi kollégium létszámát VI. Pál pápa 120-ban határozta meg. Ferenc pápa mostani kinevezésével 125-re növekszik a bíborosi kollégium létszáma. Előbb vagy utóbb a bíborosok egy része eléri a korhatárt, a 80 évet. Ezt követően még részt vehet a bíborosi kollégium tanácskozásain és elmondhatja a véleményét, de már nem szavazhat. Ferenc pápa, aki 2013-ban került Szent Péter trónjára, gyors ütemben alakítja át a bíborosi kollégiumot, hogy ezzel befolyásolja utódának megválasztását. Ferenc pápa elmúlt nyolcvan esztendős és az egészségi állapota sem a legjobb, ezért többször célzott rá, hogy pápasága már nem tart sokáig.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez