Sztárok tiltakoznak egy fiatal nő halálos ítélete ellen Franciaországban

16 éves volt Nura Husszein Hamad, amikor akarata ellenére férjhez adták Szudánban. Visszautasította férje közeledését, mire az testvérei segítségével megerőszakolta ifjú nejét.

Másnap reggel újra kísérletet tett erre, de Nura bezárkózott a konyhába. Férje rátörte az ajtót. Verekedni kezdtek és Nura egy konyhakéssel halálosan megsebesítette gyűlölt férjét. Ezután hazaszaladt, de apja átadta őt a rendőröknek. Megindult az eljárás. Nura időközben nagykorú lett, idén már 19 éves. A bíróság halálra ítélte Szudánban.

Péntekig lehet fellebbezni a halálos ítélet ellen. Ezért híres francia nők egy csoportja kampányt indított Nura megmentésére, mondván, hogy új eljárásra van szükség, amely tárgyilagosan ítéli meg a helyzetet. A több mint száz aláíró között ott szerepel Anne Hidalgo, Párizs polgármester asszonya és olyan neves művésznők, mint Juliette Binoche, Jane Birkin, Isabelle Huppert vagy Nana Mouskouri. A listát a párizsi Le Monde közölte. Az illusztris hölgykoszorú célja az, hogy rávegye a francia kormányt: gyakoroljon nyomást Szudánra a fiatal Nura érdekében.

Franciaország elnöke fontosnak tartja a női egyenjogúságot  kormányában éppen annyi nő van, mint férfi! Az iszlám előírásai szerint viszont egy nő szava csak feleannyit ér, mint egy férfié. A bíróság ennek alapján ítélte halálra Szudánban a fiatal Nurát, akit a jeles francia nők egy csoportja szeretne megmenteni, hogy kiderüljön: a nők egyenjogúságát az iszlám kultúrában is ideje elismerni.

Fotó: a tiltakozók egyike Juliette Binoche / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez