Kim Dzsongun helyettese New Yorkban

“Jó tárgyalásokat folytattunk. Steaket ettünk kukorica körítéssel”- írta Twitteren Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Az amerikai külügyminiszter aki két napon át látja vendégül Észak-Korea második számú vezetőjét, a 72 éves Kim Jongcsol tábornokot. Trump elnök és Kim Dzsongun csúcstalálkozóját készítik elő, melyet a tervek szerint június 12-én rendeznek meg Szingapúrban. Trump ugyan nemrég lemondta a találkozót, de az előkészítő tárgyalások tovább folynak.

Kim Jongcsol tábornok már találkozott Mike Pompeoval, amikor az amerikai diplomácia vezetője Phenjanban járt – idén már kétszer is! Kim tábornok, aki évtizedeken át a titkosszolgálatot vezette Észak-Koreában, részt vett a koreai csúcstalálkozókon is, melyet mindkétszer Panmindzsonban rendeztek meg a két Korea határán. Kim Jongcsol szerepel az amerikaiak feketelistáján, hiszen mint a titkosszolgálat feje számtalan gyilkosságot engedélyezett külföldön és nagy szerepet játszott abban, hogy Észak-Korea ilyen gyorsan végrehajtotta nukleáris és rakétaprogramját.

Miközben Kim Dzsongun helyettese New Yorkban tárgyal az amerikai külügyminiszterrel, Észak-Korea első embere Lavrov orosz külügyminisztert fogadta Phenjanban. Az orosz diplomácia vezetője 2009 óta nem kereste fel Észak-Korea fővárosát. Kim Dzsongun az idén kétszer is Kínába látogatott, hogy találkozzon Hszi Csin-ping elnökkel. Korábban az ifjú diktátor egyetlen külföldi utazást sem tett, pedig 2011 óta hatalmon van Észak-Koreában.

A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer számíthat Oroszország és Kína támogatására, bár mind Moszkva mind pedig Peking elítélte Észak-Korea nukleáris kísérleteit. Most azonban Kim Dzsongun azt ígéri : leszereli az atomfegyvereket, hogyha megfelelő biztosítékot kap arra, hogy az Egyesült Államok nem próbálja meg erőszakosan megdönteni rendszerét. Trump elnök tanácsadója, John Bolton azt fejtegette: Észak-Koreával úgy kell elbánni, mint Líbiával és Irakkal. Ez a perspektíva igen mérsékelten lelkesíti Kim Dzsongunt, hiszen Kadhafit 42 éves uralkodás után darabokra tépték fellázadt alattvalói, Szaddám Huszeint pedig felakasztották, miután az USA mondvacsinált ürüggyel elfoglalta Irakot.

Fotó: Twitter – Secretary Pompeo

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez