Gazdag családban született Spanyolország új baloldali miniszterelnöke – videó

Kínos korrupciós botrányba keveredett Mariano Rajoy konzervatív kormányfő pártja, amely emiatt elveszítette támogatottságát a parlamentben.

A szocialista párt /PSOE/ bizalmatlansági indítványt nyújtott be. Mariano Rajoyt leszavazták. A gazdag családban született 46 éves Pedro Sanchez lett az utóda egy olyan koalíció élén, melyet elsősorban a konzervatívokkal szemben érzett ellenszenv tart össze.

Pedro Sanchez szombaton már le is tette az esküt, így ő képviselheti Spanyolországot a következő EU-csúcstalálkozón június végén. Ott jó hasznát veheti közgazdasági képzettségének, mert a fő téma az euróövezet reformja lesz. Spanyolország nem jött ki jól a 2008-as nagy pénzügyi válságból. Magas a munkanélküliség, főként a fiatalok között. Emiatt viszont egyes spanyol régiók növekvő támogatásra számíthatnak az EU-tól, amely a regionális támogatásokat részben át kívánja csoportosítani a dinamikusan fejlődő Közép- és Kelet-Európából a Dél irányába, ahol a gazdasági stagnálás miatt nem nő az életszínvonal és nagy az elvándorlás.

A gazdasági gondok mellett fejfájást okoz az új spanyol kormánynak a katalán kérdés. Spanyolország legfejlettebb tartományában sokan teljes függetlenséget akarnak, mások beérnék a széleskörű autonómiával. Mariano Rajoy konzervatív kormánya teljes mértékben szemben állt mindenféle függetlenségi törekvéssel Katalóniában. Pedro Sanchez szocialista pártja is az egységes Spanyolország híve, de nyitottabb a katalán követelések irányában, annál is inkább, mert a katalánok fontos szerepet játszottak a konzervatívok megbuktatásában a parlamentben Madridban.

Fotó: Pedro Sanchez (középen) 2017 júniusában, amikor pártja főtitkárává választották.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez