Trump: mégiscsak lesz csúcs Kim Dzsongunnal – videó

Az amerikai elnök ezt azt követően közölte újságírókkal, hogy fogadta a Fehér Házban Kim Jongcsol tábornokot, Észak-Korea második számú vezetőjét.

A 72 éves tábornok a régi gárda legfiatalabb tagja, aki megmaradt az ifjú Kim Dzsongun mellett, aki az öregek nagy részét likvidálta. A tárgyalások jól mentek, találkozunk Szingapúrban június 12-én – tudatta Donald Trump. Realista módon hozzátette: természetesen egy folyamatról van szó, hiszen nem lehet megoldani egy csaknem hetvenéves problémát egyetlen csúcstalálkozón.

Észak-Korea 1950-ben támadta meg Dél-Koreát Sztálin utasítására. Az amerikaiak szövetségesük segítségére siettek. Benyomultak Észak-Koreába. A kínaiak siettek Észak-Korea segítségére: több mint egymillió katonát vetettek be. Közülük nagyon sokan meghaltak, köztük Mao elnök legidősebb fia is. A koreai háború csak Sztálin halála után, 1953-ban ért véget. Sztálin ugyanis attól tartott, hogy a kínaiak lepaktálnak az Egyesült Államokkal, és ezért igyekezett szembeállítani Pekinget és Washingtont. Hivatalosan a koreai háborúnak azóta sincsen vége: csak fegyverszünetet kötöttek. Ha meglesz a csúcstalálkozó, akkor megindulhat a békefolyamat a Koreai-félszigeten.

Időközben Lavrov orosz külügyminiszter Phenjanban járt. Oroszország átfogó békerendszert kíván létrehozni Észak-kelet Ázsiában – tudatta a veterán diplomata. Most minden szem Szingapúrra szegeződik: vajon milyen eredményt hoz Donald Trump és Kim Dzsongun találkozása, mely mindenképp világtörténelmi premiernek számít?

Fotó: Kim Jongcsol / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez