Miről tárgyalt Lavrov Trumppal?

Négy éve nem járt a Fehér Házban Lavrov orosz külügyminiszter, akit 40 percre fogadott Donald Trump. A két fő téma Szíria és Ukrajna volt.

Előkészítettük a csúcstalálkozót – mondta Lavrov külügyminiszter, arra utalva, hogy Trump és Putyin júliusban részt vesz a G20 csúcson Hamburgban. Ez alkalmat ad arra, amire Moszkvában régen várnak: a két elnök közötti találkozóra. Ezt ugyanis úgy lehet otthon eladni, hogy két egyenrangú fél találkozik és együtt intézi a világ sorsát. Valójában Oroszország csak katonai értelemben egyenrangú fél, gazdasági teljesítménye csak a tizede az USA-énak. Az orosz diplomácia ennek megfelelően csak bizonyos régiókban érdekes Amerika számára.

Az egyik ilyen régió a Közel-Kelet, ahol az oroszok támogatják Aszad szíriai elnököt, míg az amerikaiak szeretnék eltávolítani őt. Trump arra kérte Lavrovot: fékezzék meg szövetségesüket. Egyértelműen arra célzott, hogy gáztámadás érte Aszad ellenfeleit, valamint civileket és ezt Washingtonban a szíriai elnök művének tartják. Ezt követően az amerikaiak rakétacsapást hajtottak végre egy szíriai katonai támaszpont ellen. Lavrov persze nem ezt emelte ki, hanem azt, hogy az USA kedvezően fogadta azt az orosz-török-iráni megállapodást, mely biztonsági zónákat hoz létre Szíriában. Ezekről a tárgyalásokról folyamatosan tájékoztattuk Trump elnököt – hangsúlyozta Lavrov külügyminiszter Washingtonban. Trump hamarosan Rijádba repül, ahol részt vesz a szunnita államok vezetőinek csúcstalálkozóján. A szunnita államok vezetőinek többsége úgy véli: Aszadnak mennie kell! Ezen a téren tehát nincs áttörés.

Épp úgy, ahogy Ukrajna ügyében sincs: az amerikaiak elég szárazon azt kérték számon Oroszországtól, hogy teljesítse a minszki megállapodást. Oroszország annektálta a Krímet, ezért mind az USA, mind az EU szankciókkal sújtja Moszkvát. Putyin környezetében sokáig abban reménykedtek, hogy Trump megválasztása fordulatot hoz ebben az ügyben, de egyelőre csalódniuk kellett. Annak viszont nyíltan örvendeztek Moszkvában, hogy Trump kirúgta az FBI főnökét. Olyan elszántan kereste az orosz fenyegetés nyomait, hogy közben nem vette észre: az ő állását fenyegetik – nyilatkozta egy kormánypárti szenátor Oroszországban. Nekünk ehhez semmi közünk. Trump csak azt tette, ami a jogában állt – mondta Putyin az FBI-főnök menesztéséről.

A vizsgálat az orosz befolyásról az FBI-főnök kirúgása ellenére is folytatódik Washingtonban. Különösen Flynn tábornok orosz és amerikai kapcsolatait vizsgálják. Az USA katonai hírszerzésének exfőnöke nemrég még Trump nemzetbiztonsági tanácsadója volt. Mennie kellett, mert hazudott arról, hogy milyen kapcsolatban állt az oroszokkal. Akiket továbbra sem tekintenek egyenrangú partnernek Washingtonban, annak ellenére sem, hogy Trump elnök 40 percen át tárgyalt Lavrov orosz külügyminiszterrel a Fehér Házban.

Fotó: NBC News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez