Trump emberei különbékét készítenek elő Ukrajnában?

Miért legyenek Amerika és Oroszország ellenfelek? Miért ne működhetnének együtt? – kérdi Andrij Artemenko ukrán képviselő és oligarcha, aki magát hazája Trumpjának tekinti. Két szövetségesével együtt tervet dolgozott ki az ukrajnai válság megoldására.

A tervet – a New York Times értesülései szerint – eljuttatták Flynn tábornokhoz a Fehér Házba. A nemzetbiztonsági tanácsadó aztán megbukott, éppen túl szoros orosz kapcsolatai okozták a vesztét. A terv azonban továbbra is él: a három szerző nemrég találkozott New Yorkban, hogy egyeztessék az elképzeléseiket Ukrajnáról és az amerikai-orosz kapcsolatokról.

Trump ügyvédje az ukrán ügyek szakértője? Névleg ő szignálta a tervet. Michael D. Cohen 2007 óta dolgozik az USA jelenlegi elnökének. Neje Ukrajnában született. Trump megbízásából gyakran tárgyalt a volt Szovjetunióban. Például Grúziában ő menedzselte az ottani Trump-tornyot. Jó barátságban állt Paul Manaforttal, Trump egykori kampánymenedzserével. Aki korábban Janukovicsot segítette hatalomra Ukrajnában. A terv másik szerzője maga is a Szovjetunióban született, de már New Yorkban nőtt fel: Felix H. Slater üzletember, aki korábban szoros kapcsolatban állt Trumppal. Ez a kapcsolat meggyengült, miután Slater ellen nyomozás indult kétes részvényügyletek miatt. Végül is elkerülte a börtönt, de bevallotta: kapcsolatban állt az orosz maffiával! A terv harmadik szerzője, Andrij Artemenko nem volt ilyen szerencsés: Ukrajnában elítélték korrupcióért és maffiakapcsolatokért. Két és fél évet le is ült. Most szeretne visszavágni: elnök akar lenni Ukrajnában!

Elnök persze jelenleg is van Kijevben: Porosenko nemrég Münchenben a nemzetközi biztonsági konferencián figyelmeztette Donald Trumpot, hogy ne változtasson elődje Oroszország-politikáján. Tartsa fenn a szankciókat Moszkva ellen. Artemenko és csapata dossziét állított össze Porosenkóról, melyben korrupcióval gyanúsítják az elnököt. Szerintük ugyanis nem kellenek szankciók Oroszország ellen. Mi legyen a Krím-félszigettel, melynek annektálása miatt a szankciók életbe léptek Oroszország ellen? A terv szerint Moszkva 50 vagy 100 évre bérbe vehetné a félszigetet, mely névlegesen Ukrajna része maradna. Vajon mi a véleményük az amerikai diplomácia irányítóinak a tervről? Milyen kapcsolatot akarnak Ukrajnával és Oroszországgal? Talán kiderül, ha megtudjuk: ki lesz az új nemzetbiztonsági tanácsadó az orosz ügyekbe belebukott Flynn tábornok után a Fehér Házban, Washingtonban.

Fotó: Kijev / Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez