Trump Varsóban – randevú 12 állam vezetőivel

Találjátok nekem egy olyan európai országot, ahol szívesen fogadnak! – adta ki a jelszót Washingtonban az USA elnöke, akinek első európai útja katasztrofálisan sikerült. A washingtoni diplomaták Lengyelországra mutattak, miután Nagy-Britannia kiesett.

Theresa May a számára sikertelen választás után már kevésbé lelkesedik Trump iránt. A londoniak pedig kifejezetten ellenségesek. Így maradt Varsó, ahol Trump nemcsak a lengyel vezetőkkel találkozik, de részt vesz a Három Tenger csúcson is. A Három Tenger Kezdeményezést Lengyelország és Horvátország hozta létre és tíz másik egykori szocialista állam – köztük Magyarország – csatlakozott hozzá a térségben.

Még mindig jobb, ha Trump Lengyelországba megy, mintha Szaúd-Arábiába látogatna – így ironizált Sigmar Gabriel német külügyminiszter. Arra célzott, hogy Trump részt vett Szaúd-Arábiában a muzulmán csúcstalálkozón. Azt követően kiéleződtek az ellentétek az egész térségben. Van-e európai stratégiája Trumpnak? Ezt találgatják mindenütt Európában és általában nemmel válaszolnak. A kérdőjelek elsősorban az EU-val és Oroszországgal kapcsolatosak. Csakugyan ellenséges az Unióval szemben az USA elnöke? Milyen viszonyt akar Moszkvával? Lengyelországban határozott szembenállást várnak el tőle. Másutt viszont épp ellenkezőleg. Az EU tagállamok többsége abban érdekelt, hogy Trump és Putyin egyezzen meg valamiben pénteken Hamburgban.

Az amerikai elnök persze üzletember is: a hazai gázt akarja eladni Varsóban. A lengyelek kapva kapnak ezen, de Németország orosz gázon él. Nincs tehát könnyű dolga az USA elnökének, akinek egy olyan stratégiát kell eladnia Európában, mely valójában nem létezik. De ne becsüljük alá Donald Trumpot, aki egész pályafutása során super salesman volt, vagyis remekül eladott majdnem mindent. Mint például önmagát az amerikai választóknak. Varsó után Hamburg következik, a G20 csúcs. A búcsú Európától július 14, Párizs, ahol nehezen felejtik el Trumpnak, hogy felrúgta a nemzetközi klímaegyezményt, melyet ott írtak alá. Végül is mindenki abban érdekelt, hogy az USA elnökének második útja jobban sikerüljön, mint az első májusban. Trumpnak nem lesz nehéz felülmúlnia azt a teljesítményt, hiszen mindenki kudarcként értékelte, de legalább ilyen nehéz lesz megfelelnie a várakozásoknak az európai körút során.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez