Miért vág neki a Csendes-óceánnak egy francia úszó?

Napi nyolc órát fog úszni, szembeszállva a szélsőséges időjárással és cápákkal is.

Ben Lecomte 51 éves francia úszó nem kisebb dologra vállalkozott, mint a Csendes-óceán átúszására. A férfi hat hónapon keresztül napi nyolc órát fog úszni, Japán partjaitól az Egyesült Államokig. Ha sikerül teljesítenie 9.000 kilométeres távot, bevonul majd a történelembe, hiszen korábban még nem jegyezték fel a Csendes-óceán átúszását. A célja az, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra. Útját egy kutatócsoport dokumentálja majd, ennek tagjai több szempontból is vizsgálják Ben Lecomtét és az óceánt. Ezek között van a műanyagszennyezés, valamint a fukusimai atomkatasztrófa utóhatásai az óceánra, a sportolón pedig azt tanulmányozzák majd, hogy az extrém megterhelésnek milyen hatása van az emberi szervezetre, különösen a szívre.

Az út nem lesz nehézségektől mentes, és nem csak a táv hosszúsága miatt. Szélsőséges időjárással, viharokkal kell majd szembenéznie az úszónak a nyílt vízen, nem beszélve a hidegről, a cápákról, a medúzákról. A felkészülést már elkezdte, és a fizikai rész mellett nagy hangsúlyt fektet a lelki fittségre is.

000ocen33

„Mindig tudnod kell valami pozitív dologra gondolni” – mondta Lecomte az AFP-nek. Első, transzatlanti óceánátúszását 1998-ban teljesítette, akkor 6.400 kilométert úszott le 73 nap alatt. Amikor elérte a szárazföldet Franciaországban, az első szavai ezek voltak: „Soha többet!”. Aztán nem sokkal később mégis a következő vállalkozásán kezdte el törni a fejét. A Csendes-óceán átúszására már hat éve készül, rendszeres edzéssel és szigorú életmóddal.  A napi nyolc órás úszás után az őt kísérő hajón eszik majd (napi 8000 kalóriát, cukormentes, magas zsírtartalmú ételeket, rizst, tésztát és különféle leveseket). Azok pedig, akik szeretnék követni az útját, a honlapján keresztül megtehetik majd, hiszen GPS-követő is lesz a hajón, amely vele együtt halad majd a Csendes-óceánon, Japántól Amerikáig.

(Visited 2 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez